Lidé dnes budou moct vidět částečné zatmění Měsíce

16. červenec 2019 10:00

Pozorování pro veřejnost si připravily také hvězdárny v Plzni a Rokycanech. Zatmění začne kolem deváté hodiny večer a jeho hlavní fáze nastane půl hodiny před půlnocí. 

Měsíc bude půl hodiny před půlnocí zakrytý zemským stínem ze 65 % a měl by mít načervenalou barvu. Ke sledování jevu nejsou potřeba žádné speciální pomůcky. 

„Člověk si musí jen najít dobrý jihovýchodní obzor, kde nebudou vadit domy, stromy a podobně, protože měsíc bude vycházet a bude velmi nízko nad obzorem. Lépe si člověk zatmění vychutná mimo města a obce, kde se hodně svítí a je velké světelné znečištění. Je to především kvůli zabarvení stínu, do kterého se měsíc noří,“ vysvětlil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Hlavu vzhůru ke hvězdám

V Plzni proběhne pozorování od 22 hodin zhruba do jedné hodiny po půlnoci. Zájemcům budou k dispozici profesionální dalekohledy u rozhledny Sylván. Díky nim budou moci lidé vidět nejen jak po měsíci postupuje stín, ale i jak se postupně zakrývají jednotlivé krátery a další podrobnosti. Kromě toho ale bude možné pozorovat i další tělesa.

„Zatmění měsíce jsou vzácnější než zatmění slunce, ale tím že jsou pozorovatelná vždy na celé polokouli, tak zatmění měsíce vidělo více lidí. Kromě vlastního zatmění můžeme na obloze pozorovat také dvě velké plynné planety Jupiter a Saturn a náznaky Mléčné dráhy,“ řekl vedoucí plzeňské pobočky Hvězdárny v Rokycanech a v Plzni Lumír Honzík.

Částečné zatmění Měsíce můžou lidé pozorovat taky na Hvězdárně Rokycany od 20 do 24 hodin. Další zatmění měsíce, takzvané polostínové, se na obloze odehraje příští rok v lednu.

autoři: Martina Klímová , jik
Spustit audio