Lidé si mohou v plzeňském 3D planetáriu zkusit výcvik kosmonauta nebo vyrobit tornádo

16. říjen 2013

Už za necelé tři týdny bude mít Plzeň supermoderní planetárium. Jedinečnou 3D technologii, kterou má v Evropě jen Varšava a Barcelona, dokončuje v těchto dnech plzeňská Techmania. Stavbu planetária zaplatila Evropská unie a vznikla z bývalé škodovácké kantýny. Dělníci památkově chráněnou budovu do základů rozebrali a postavili znovu. Teď se sto let starý dům proměnil ve velkou vesmírnou učebnu.

Hlavní součástí nového 3D planetária je velký projekční sál pro 80 lidí. Umožňuje jak 3D, tak 2D projekce.

"Máme tady filmy zaměřené nejen na astronomii, ale třeba také na různé další přírodovědné obory, třeba na biologii člověka," říká vývojář Jakub Toman, který technologie planetária obsluhuje.

Kromě vlastního planetária je v budově dalších 27 exponátů, například model vodíkové rakety. Dalším z interaktivních exponátů je gyroskop.

"V něm si návštěvník vyzkouší výcvik kosmonauta. Člověka do něj upneme, letí hlavou dolů ve dvou osách," popisuje další z průvodců Ivo Opl.

Vyzkoušela si to Miroslava Tolarová. "Bylo to strašné, když člověk letí hlavou dolů, neví, co ho čeká, Fakt mazec," komentuje zážitek.

Další z exponátů umožňuje určit hmotnost na různých planetách. "Například na měsíci je zhruba šestkrát nižší gravitace a šestkrát menší hmotnost," vysvětluje Pavel Tauš.

Součástí 3D planetária je i menší betonová kopule s projekčním sálem pro 40 lidí. Uprostřed visí v průměru zhruba dvoumetrová koule.

Jeden z exponátů prvního českého 3D planetária

"Na ní promítáme povrchy země, povrchy dalších planet sluneční soustavy a další meteorologické jevy. Celkem máme 700 skriptů, například leteckou dopravu, máme také 20 filmů v češtině, třeba o planetě Jupiter," prozrazuje vývojář planetária Jakub Toman.

První 3D planetárium v České republice zhruba za 150 miliónů korun, které vzniklo z budovy bývalé škodovácké jídelny, se veřejnosti otevře v pondělí 4. listopadu v 15 hodin.

autor: lum
Spustit audio