Lidé uctívají památku obětí střelby u andělíčka nebo na děkanátu filosofické fakulty

23. prosinec 2023 14:23

Lidé se v katedrále svatého Bartoloměje při bohoslužbě při vnášení betlémského světla modlili také za oběti střelby. Biskup Tomáš Holub věřící vyzval k modlitbě za lidi, kteří zemřeli v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze a v Klánovickém lese, za zraněné a za jejich rodiny.

"Věřím, že betlémské světlo může prosvítit i temnotu této tragédie," vzkázal Holub na stránkách biskupství i nápisem u andělíčka. Plzeňský andělíček, jedna z hlav na ozdobné mříži katedrály, je místo, kam denně chodí Plzeňané prosit za svá přání. Při různých událostech se v minulosti stalo i symbolickým pietním místem, kam lidé přicházejí zapálit svíčku.

Hlavní myšlenkou bohoslužby byla podle biskupa naděje. "Bylo po mě strašně důležité najít spojnici, která nebude umělá a našel jsem ji v tom, že toto světlo je dar shůry, který přichází do neklidného a zlem a násilím zasaženého světa, a že jsme těmi kteří věří, že to světlo existuje. My jsme se modlili způsobem, který dává naději. Způsobem, který nechce škrtnout truchlení, ale chce do něho vnést světlo, které je hrází proti zoufalství," řekl Tomáš Holub po bohoslužbě.

Pietní místo je také před děkanátem filozofické fakulty v Sedláčkově ulici. Organizátoři adventních trhů v Plzni zrušili koncerty. V sobotu v poledne vypnuli kolotoče a ruské kolo. Plzeňský kraj uctil památku všech obětí spuštěním vlajek na půl žerdi. "Pojďme teď držet pospolu. Neploďme další zlo nenávistnými komentáři ke komukoli. Buďme si vzájemnou oporou v době, kdy se takové hrůzné činy zapisují do historie celé Evropy," řekl hejtman Rudolf Špoták.

Střelba v univerzitní budově na pražském Starém Městě je nejtragičtější takový případ v historii Česka, vyžádala si 14 obětí na životech. Dalších 25 lidí bylo zraněno. Zemřel i útočník, který po hrůzném činu obrátil zbraň proti sobě. Ještě předtím podle policie zastřelil muže a dítě v Klánovickém lese. Vláda vyhlásila na sobotu státní smutek.

autor: Martina Klímová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio