Lidé v Lubech se už nemusí bát přívalových dešťů

V Lubech u Klatov postavili další suchý poldr. Jedná se o protipovodňové opatření, které má zadržovat vodu při silných deštích. První poldr město vybudovalo před lety na Mochtínském potoce, ten nový vznikl mimo jakýkoli vodní tok. Je pod strání a má zadržovat vodu, která při deštích stéká z polí a ohrožuje domy, které stojí přímo pod nimi.

„Když je přívalový déšť, je to velký problém. Je sucho, zem je ztvrdlá, celkem pravidelně se to valí na nás. Za poldr jsme rádi a doufám, že už nás to nevypláchne,“ řekl Martin Schánilec, který bydlí přímo pod poldrem. Před přívalovými lijáky ho neochránila ani metr a půl vysoká betonová zeď. „Bydlíme tady od roku 1977 a plavali jsme mockrát,“ posteskla si paní Šmídlová, „bydlíme nejníže, vždycky jsme to odnesli nejvíce.“

Ze stráně, která má více než 60 hektarů, a dřív na ní byla nejčastěji pěstována kukuřice, se při přívalových deštích valila voda dolů přímo na domy. Nyní tomu má zabránit suchý poldr. „Co se vyhloubilo, to se použilo na ochrannou hráz. Poldr má rozměr jeden hektar. Je schopen udržet 5 000 metrů kubických vody. Určitě to pobere část letních přívalových dešťů,“ vysvětlil místostarosta Klatov Václav Chroust.

„Podle hydrologické studie, kterou jsme nechali dělat, by to mělo odpovídat osmdesátileté vodě,“ potvrdil vedoucí odboru životního prostředí Libor Hošek.

Až poldr zaroste trávou, nikdo nepozná, že se jedná o protipovodňové opatření. Zapadne do okolní přírody, a to bylo cílem projektu. Dál se tady budou moci pást ovce, které zároveň pomůžou s udržováním trávy.

Náklady na stavbu poldru byly zhruba 3,2 miliony korun, 85 procent pokryla evropská dotace.

autoři: Jitka Englová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio