Lidem v těžké životní situaci pomohou v Rokycanech startovací byty

7. červen 2015

Na Rokycansku už několik let chybí bydlení pro lidi v nouzi. Vláda přitom prosazuje sociální byty hlavně do oblastí s nízkou nezaměstnaností. Pro chudé rodiny jsou šancí odrazit se ode dna.

Rokycanský objekt, který místní nazývají Vila u nemocnice, je první vlaštovkou kvalitního sociálního bydlení v regionu. Když dostaly Rokycany vilu od Plzeňského kraje do svého vlastnictví, hledaly vhodné využití. A jak už to chodí, rozhodly dotace tentokrát vypsané na sociální bydlení. Opravy vily už pomalu finišují. V domě vznikne celkem sedmnáct startovacích bytů, devět z nich zaplatila dotace a zbytek hradí město ze svého rozpočtu.

Nové byty aspoň částečně pokryjí obrovskou poptávku po sociálním bydlení v Rokycanech. O tom, komu městský úřad byty přidělí, rozhodnou dotační podmínky.

„To znamená, že půjde buď o lidi, kteří byli v předchozím roce dvanáct měsíců na hmotné nouzi anebo o lidi, jejichž příjmy jsou dotačními podmínkami omezeny," vysvětlila vedoucí sociálního odboru rokycanského městského úřadu Blanka Kohoutová s tím, že kritéria výběru obyvatel nových bytů budou především sociální.

Jestliže se rodina nachází v tíživé situaci, kterou si sama nezavinila a bytové podmínky získané na dobu maximálně dvou let by jí mohly pomoci, pak splňuje přednostní kritéria. To se týká například matek samoživitelek s dětmi nebo těch, u kterých hrozí třeba odebrání dítěte. Žádostí o bydlení ve vile u nemocnice byly stovky a hodně bylo i připomínek, že je nových bytů pro sociální bydlení škoda. Podle Blanky Kohoutové ale k takovým obavám nejsou důvody.

„Tyto byty nejsou určeny lidem, kteří dlouhodobě žijí z dávek a svým způsobem života nijak neprokazují snahu si svou situaci zlepšit," dodává Blanka Kohoutová

Vedení Rokycan doufá, že vila u nemocnice bude dobrým, bezproblémovým a hlavně prospěšným bydlením. Pokud se totiž projekt osvědčí, město využije dotačních titulů pro další startovací byty. Radnice věří, že bydlení ve vile je prvním krokem změnit předsudky a chce přesvědčit i obyvatele Rokycan, že nálepka sociálního bytu neznamená automaticky špatné bydlení. Vila u nemocnice za necelých 16 milionů korun bude hotová letos v září.

autoři: sch , lum
Spustit audio