Loňské kůrovcové dříví ještě není zpracováno a už se kácí letos napadené stromy

24. duben 2020 14:30

Kůrovec začíná být po zimě znovu aktivní. Lesníci už ho zaznamenali například v Plzni a okolí nebo v Českém lese na Domažlicku. Navíc díky teplé zimě lýkožrout smrkový dobře přezimoval a teď znovu napadá stromy v lesích. Lesníci se ho snaží zbrzdit pomocí speciálních sítí napuštěných látkou na hubení hmyzu.

„Kůrovec už létá, dokonce jsem našel už i čerstvě napadené stromy,“ řekl hajný Domažlických městských lesů Prokop Hroník s tím, že škůdce se objevuje i ve vyšších polohách, kde loni ještě nebyl, třeba nad 800 metrů.

Kůrovec vlivem mírné zimě v Česku dobře přezimoval, teď znovu začíná být aktivní. Například v Českém lese na Domažlicku se nově vyskytuje už i v polohách 800 metrů nad mořem

Lesníci instalují na holiny speciální trojnožky potažené sítí, která je napuštěna přípravkem proti hmyzu. Když na ní kůrovec sedne, otráví se. Insekticidní síť je možno instalovat nejen na trojnožky, ale i na oplocení, pařezy nebo na hromady klestí.

Kůrovci pomohla teplá zima a sucho

Teplá zima měla na kůrovce vliv. „Je ho velké množství a přezimoval ve všech stádiích. V lese je sucho, prach, stromy nemají takovou sílu, aby se kůrovci aktivně bránily,“ vysvětlil Hroník. I proto domažlické městské lesy každoročně investují víc prostředků do prevence proti kůrovci.

„My máme 3 700 hektarů, které obhospodařujeme, z toho je 60 procent smrku. Každý rok investujeme zhruba půl milionu do prevence za aplikační insekticidy. Oproti předcházejícím letům se to zdvojnásobilo,“ doplnil ekonom městské společnosti Josef Forst.

Meziročně se taky skoro zdvojnásobilo množství vytěženého kůrovcového dříví. Zatímco v roce 2018 to bylo 30 tisíc kubíků, vloni už přes 50 tisíc kubíků. Letos to zřejmě nebude lepší. „Tipujeme, že letos to bude 60 kubíků, v lepším případě,“ řekl hajný Prokop Hroník.

„Aktuálně doděláváme zbytky loňského kůrovcového dříví a začínáme s čerstvě napadenými stromy, které už se objevují,” dodal Hroník

Kvůli nízké ceně dřeva a vyšším nákladům na zpracované množství společnost přichází o zisky. Vloni pomohl stát, náhrady lesníci investují do nové výsadby. Lesníci věří, že pomoc přijde i letos.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio