Lyžaři na Železnorudsku se mohou těšit na novinky

12. listopad 2019

Vylepšené zázemí pro návštěvníky, moderní styl občerstvení nebo pravidelný provoz skibusu. Železnorudsko se připravuje na nadcházející zimní sezonu.

V areálu Nad nádražím Belveder se zaměřili hlavně na posílení zasněžování. Letos postavili další sněžné věže a techniku a další necelý milion koroun investovali do rekonstrukce vleku na Belvederu. V areálu na Špičáku před letošní zimní sezonou investovali 5 milionů korun, mimo jiné pořídili nová sněžná děla, ale zaměřili se také na internetovou prezentaci. Na sezonu provozovatel spustí nové webové stránky.

„Nově zavádíme online prodej jízdenek, který je nejen komfornější pro zákazníky, nemusí stát ve frontě, vyřídí si to doma nebo z mobilního telefonu, a hlavně ten prodej online je o pět procent levnější než v kamenné prodejně,“ řekl Jan Kasík z vedení areálu. Celodenní jízdné bude letos stát 680, při nákupu online za něj lyžaři zaplatí 646 korun. A skipasy budou tradičně platit i v areálech Nad Nádražím Belveder. 

Gastronomické zážitky

Další velká novinka na Špičáku se týká oblasti občerstvení a gastroprovozu. V chatách Blaženka a Hanička se nový provozovatel  zaměří hlavně na čerstvě uvařená jídla z kvalitních surovin bez použití polotovarů. Měla by to být jakási česko-alpská kuchyně třeba i s takovou klasikou, jako jsou kynuté knedlíky plněné povidly nebo špecle se sýrovou omáčkou.

Velkou novinkou pak bude i ski bar, který vznikne mezi oběma chatami. „Využijeme tu současnou terasu, která tam je, zakryjeme ji velkokapacitním stanem pro 60 lidí, který vybavíme sedacím nábytkem i chill out zónou, kde budou fatboye. Bude tam celý den hrát muzika, budou tam světla a mladí barmani se zkušenostmi z těchto provozů,“ řekl nový provozovatel Otakar Stráský. Občerstvení v chatách i skibar navíc bude otevřené i do nočních hodin, aby tam lidé mohli trávit čas i po ukončení provozu lanovky. 

Mezi Špičákem a Železnou Rudou bude jezdit skibus

Novinkou sezony bude skibus, mělo by se díky němu ulevit centru města Železná Ruda od zaparkovaných aut. Jeho trasa povede od Špičáckého Sedla přes všechny lyžařské areály a parkoviště až ke sjezdovce na Belvederu.  Zástupci města si od toho slibují, že lidé budou využívat třeba i vzdálenější parkoviště, jako jsou třeba Kaskády, které mají kapacitu 250 aut, ale lidé tam neparkují právě kvůli té vzdálenosti od sjezdovek a města. Teď se ze všech parkovišť dostanou ke všem sjezdovkám. Skibus bude jezdit každých dvacet minut a bude zdarma.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová
Spustit audio