Lyžařským střediskům nepřálo počasí, teď se ale blýská na lepší časy

8. leden 2024 12:57

Do hor se vrací sníh a mráz. Lyžaři se tak mohou konečně těšit na pořádné zimní radovánky. Jedním z mála středisek otevřených o prvním lednovém víkendu na Železnorudsku byl Špičák.

Špičák

Aktuální změna počasí by měla vylepšit lyžařské podmínky na sjezdovkách. Ty zatím kvůli teplým a deštivým dnům nebyly ideální. Například na Železnorudsku z deseti ski areálů spustily vleky o víkendu 6. a 7. ledna jen tři. Jedním z nich bylo i největší tamní zimní středisko, na Špičáku. „Bojovali jsme s nepřízní počasí, hlavně se silným větrem. Kvůli tomu byla návštěvnost nižší než obvykle. Nyní máme otevřené asi čtyři kilometry sjezdovek. Vítr naštěstí už ustal a očekáváme výrazné ochlazení, máme připravený zasněžovací systém a těšíme se na následující dny,“ uvedl Jan Kasík z vedení sportovního areálu.

Špičák

Vleky o víkendu spustili i ve skiareálu Samoty v Železné Rudě a také v areálu Alpalouka. Jak prozradil jeho provozovatel Václav Nový, v posledních dnech se lyžovalo do tří čtvrtin kopce v pruhu širokém asi třicet metrů. Nyní se čeká na mráz a rozhodně je v plánu zasněžovat. V týdnu od 8. ledna by mohla teplota v této oblasti klesnout až k mínus deseti stupňům.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio