Mapu Karlových Varů doplnily nové ulice

22. únor 2005

Karlovy Vary mají na své mapě od letošního roku tři nové ulice, které vznikly díky bytové výstavbě. O Motýlí ulici je bohatší městská část Olšová Vrata, Kryzánkova a Nejdlova budou ve Staré Roli. Nové názvy schválili zastupitelé na návrh kulturní komise a po konzultacích s karlovarským historikem Vladislavem Jáchymovským. Koncem loňského roku se také změnilo jméno ulice ve čtvrti Sedlec z názvu U Dolu na Jezerní.

Motýlí ulice vznikla při výstavbě rodinných domků. Část lokality původně nesla název Náhorní, ale jméno se investorovi stavby ani budoucím obyvatelům satelitního městečka příliš nezamlouvalo. Ve Staré Roli vznikají dvě ulice při rozsáhlé výstavbě obytných domů, kterou financuje město. Názvy ulic se vždy zabývá kulturní komise magistrátu, která konzultuje návrhy s historiky. Nesmí se stát, aby měly dvě ulice shodná či podobná jména, nebo byly názvy z nějakého důvodu nevhodné.

Přejmenování ulic či zavedení zcela nových názvů není nijak nákladnou záležitostí. Znamená to pouze vyrobit několik popisných tabulí se jmény ulic. Výjimečně se může stát, že zastupitelé schválí nový návrh ulice a obyvatelům se nelíbí. To se stalo v Sedleci, kde historik Jáchymovský navrhl pro ulici rodinných domků jméno U Dolu a zastupitelé ho schválili. Lidé protestovali, a tak zastupitelé své usnesení změnili a přijali jejich návrh na Jezerní ulici.

Logo

Několik nových ulic vzniklo při obytné výstavbě i v nedalekém Ostrově. Tam se ale rozhodla radnice předejít případným dohadům o jejich názvu tím, že vyzvala obyvatele, ať si sami vyberou jména. Do ankety se zapojilo asi 60 obyvatel města. Podle starosty Jana Bureše mezi návrhy převládala jména vztahující se k přírodě nebo zahrádkám, které na místě výstavby dříve stály. Mapu města tak doplnily ulice Lesní, která je páteřní, a dále Jedlová, Habrová, Topolová a Smrková.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio