Marně čekala, že válka skončí, nakonec odešla. Ruská invaze trvá dva roky, z Ukrajiny stále prchají lidé

6. březen 2024

Zhruba čtyři a půl tisíce uprchlíků z Ukrajiny žilo ke konci února 2024 v Českých Budějovicích. Vyplývá to z oficiálních statistik ministerstva vnitra. I dva roky po začátku ruské invaze na Ukrajinu do Česka stále přichází noví lidé prchající před válkou. Rozsáhlou škálu pomoci jim nabízí Centrum pro cizince českobudějovické diecézní charity. Pracují v něm lidé, kteří kvůli válce sami rodnou zem opustili. Tématu se věnuje pořad Přímá řeč.

„Vrátila jsem se do České republiky do dvaceti letech v září 2023. Bydlela jsem tady koncem 90. let pět let, pak jsem žila na Ukrajině, vychovávala jsem děti a teď jsem pořád čekala, že válka skončí. Byla jsem ale nucená přijet sem, protože to nebyl normální život a čím dál víc to postupovalo do fáze, že nevíme, co nás čeká zítra,“ vypráví svůj příběh Tetyana Yavorska, která nyní působí v Centru pro cizince v Českých Budějovicích.

Lidé, jako je ona, do Česka stále přicházejí. Oni i ti, kteří jsou tu už delší dobu, pořád potřebují materiální pomoc. „Skončilo jim bezplatné ubytování, a tak opouštějí ubytovny a hotely a stěhují se do prázdných bytů. Zároveň jim chybí jakékoli prostředky na nákup vybavení, proto potřebují pomoc,“ vysvětluje Tetyana Yavorska.

Čtěte také

Od ledna 2024 vešly v platnost důležité legislativní změny, které se dotýkají ukrajinských uprchlíků. „Nově přicházející uprchlíci, kteří nemají sami zajištěné ubytování, se mohou registrovat už jenom v Ostravě. Když přijedou sem do Českých Budějovic, nemohou prosit o ubytování zdarma,“ popisuje pracovnice Centra pro cizince Lana Baldanova.

Na konci léta pak také nastane změna v systému humanitárního ubytování. „Od září končí humanitární ubytování pro všechny. Zůstává jenom nově příchozím, a to na dobu devadesáti dnů,“ dodává Lana Baldanova.

Celý pořad Přímá řeč na téma pomoc ukrajinským uprchlíkům si poslechněte online. Připravil Matěj Vodička. Hosty jsou Tetyana Yavorska a Lana Baldanová z Centra pro cizince Diecézní charity České Budějovice.

Spustit audio

Související