Martin Vobruba slaví 20 let svého působení v plzeňské zoo

17. září 2018 15:49

Už dvacet let pracuje v plzeňské zoologické zahradě tiskový mluvčí Martin Vobruba. Zoo je pro něj nejen práce, ale i koníček a je doslova chodící encyklopedií.

Zeptejte se Martina Vobruby na datum narození některého zvířete ze zoo nebo jeho rodokmen a určitě vás svou znalostí ohromí. O zvířatech v zahradě ví totiž skoro všechno. „Třeba jeden nosorožec se narodil na Hromnice, takže zapamatovat se to dá, prozradil svůj fígl. V plzeňské zoologické zahradě začal pracovat hned po absolvování Pedagogické fakulty a zůstal celých dvacet let. Nejen že si tak splnil dětský sen, ale rozhodně je mužem na svém místě.

„Nastoupil jsem do zoo, když byl asi třetí rok takových velkých změn. V červenci jsem ještě byl jako návštěvník účasten otevření výběhu medvědů a asi šest týdnů nato jsem nastoupil,“ vzpomínal. „Za ty roky se zahrada hodně změnila, začalo ubývat těch stísněných klecí, kde bylo málo zeleně,“ dodal s tím, že zatímco dříve byly všechny pavilony zejména v jihovýchodním cípu zahrady, teď je na co se dívat v celém areálu. „Když jsem byl dítě, všechno se odehrávalo kolem terária a pavilonu šelem a v zadní části zahrady byla pro hodně lidí spíš neatraktivní zvířata,“ vyprávěl.

Byla to šťastná náhoda

K práci v zoo se Martin Vobruba dostal trochu náhodou a trochu cíleně. Už jako malý kluk sem totiž chodil každou chvíli, a když vystudoval matematika a zeměpis, napadlo ho ucházet se tady o práci. A ono to vyšlo. „Nastoupil jsem jako propagační a vzdělávací pracovník a později se mi podařilo získat práci mluvčího a vedoucího marketingového oddělení,“ popsal.

I když měl od dětství ke zvířatům blízko, veterinu prý studovat nechtěl, víc ho bavila teorie a historie. „Zajímám se o historii zoologických zahrad a distribuci jednotlivých zvířat, třeba ledních medvědů a slonů, zajímají mě jejich rodokmeny a přesuny během života,“ prozradil. Dalším velkým koníčkem Martina Vobruby je sbírání pohlednic, už jich má skoro 20 tisíc. K lásce ke zvířatům vede i své dva syny. Ten mladší se prý zamiloval do zvláštního afrického hmyzožravce jménem bércoun.

autor: kos
Spustit audio