Masarykova chata na Šerlichu je symbolem vlastenectví i křižovatkou cest za poznáváním Orlických hor

16. listopad 2020

Okolí Masarykovy chaty na Šerlichu v Orlických horách slouží jako výchozí nebo cílová stanice pro cyklovýlety i turistiku. Právě odsud vede Jiráskova nenáročná hřebenová cesta, která spojuje nejkrásnější partie zdejšího regionu. Zdatní cyklisté a pěší turisté si svoji kondici mohou otestovat na náročnější trase, která vede z Deštného na Šerlich.

Bývalá horská osada Šerlich vznikla kolonizací zřejmě koncem 17. století. Roku 1844 tu stálo deset roubených chalup, které patřily pod obec Sedloňov. Původní obyvatelé se živili dřevorubectvím, uhlířstvím, tkalcovstvím a pastevectvím, kromě toho také pašováním cukerinu, petroleje a textilu.

Na vrcholu Šerlichu ve výšce 1 019 metrů nad mořem stojí známá turistická Masarykova chata. Byla postavena v letech 1924 až 1925 podle návrhu brněnského architekta Bohuslava Fuchse za podpory zdejšího spolku turistů. Klub českých turistů svou útulnu nazval Masarykovou chatou, aby posílil českého ducha na poněmčeném území. Položení základů na jaře roku 1924 se zúčastnil spisovatel Alois Jirásek.

Připomínka prvního československého prezidenta i Rampušáka

Roku 1935 byla na Šerlichu zprovozněna meteorologická stanice a před chatou odhalena busta prezidenta Masaryka od Leoše Kubíčka, rodáka z nedaleké Slatiny nad Zdobnicí. Dřevořezby jeho bratra Josefa zdobí uprostřed jídelny masivní sloup, na kterém je z jedné strany znak Hradce Králové (lev s písmenem G) a z druhé strany Strom života se znakem KČST.

Masarykova chata na Šerlichu na česko-polské hranici byla otevřena v září roku 1925

Pod stropem je pak basreliéf vousatého horala od Ludvíka Goebela z roku 1941, který byl dodatečně označen za Rampušáka, dobrého ducha hor. V září roku 1938 byla Masarykova chata přepadena nacisty, kterým se ale pokus o její vypálení nezdařil. Němci budovu přejmenovali na Hitlerbaude, za války se v ní rekreovaly rodiny fašistických pohlavárů a bylo tu i středisko Hitlerjugend. 10. května 1945 byla chata osvobozena Rudou armádou.

Na počátku 50. let nesla jméno Chata ČSTV na Šerlichu, původní název se jí vrátil až v roce 1990. Kulturní památka je dnes v majetku Klubu českých turistů.

Od Masarykovy chaty ke skvostům Orlických hor

Svou polohou a dostupností je Masarykova chata na Šerlichu ideálním výchozím bodem k nejzajímavějším místům Orlických hor, například na Velkou Deštnou, do národní přírodní rezervace Bukačka, k Šerlišskému mlýnu nebo na Vrchmezí. A stačí udělat jen pár kroků a jste na území sousedního Polska.

Výhled ze Šerlichu do Orlických hor

Kolem Šerlišské osady vede několik cyklotras. K nejnáročnějším patří cesta z Deštného přes Šerlich po hřebeni hor, dlouhá přes třicet kilometrů. Zdejší krajina je ale ideální pro cykloturisty všech věkových i výkonnostních kategorií. Právě od Masarykovy chaty je výborný nástup do všech směrů horského terénu. Rodiny s dětmi mohou vyjít nebo vyjet na kole třeba po nenáročné Jiráskově hřebenové cestě. V její těsné blízkosti uvidí bunkrové opevnění z 2. světové války, některé stavby jsou přístupné.

Výletníci navíc ocení panoramatické výhledy na Krkonoše, Kralický Sněžník, Jeseníky nebo i na Hradec Králové, ale samozřejmě také možnosti občerstvení a úkrytu při nepřízní počasí jak ve srubech horské služby, tak v horských chatách. V létě vás na Šerlich zavezou cyklobusy, běžkaři v zimě využívají skibusy. S autem můžete zaparkovat v sedle Šerlichu, jen 250 metrů od Masarykovy chaty.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.