Masážní salóny jsou zavřené. Fungovat může pouze docházková služba

5. listopad 2020 16:30

Také na maséry dopadla kvůli koronaviru vládní opatření a museli zůstat doma. Mají pouze možnost takzvané docházkové služby. Fyzioterapie povolená je, přesto zákazníků chodí o mnoho méně.

Maséři musí kvůli vládním opatřením zůstat doma. Za masážní stůl se mohou postavit alespoň díky tréninku. Cit pro masáže se podle masérek jedné z firem v centru Plzně i po delší době bez tréninku neztrácí. Co si však maséři musí opakovat jsou postupy a hmaty různých typů masáží.

„Mít delší pauzu mi nedělá problém, ale samozřejmě se mi po té práci velice stýská a už se těším na to, až budu zase moci masírovat klienty, a hlavně jim pomoci,“ svěřila se zkušená masérka Dana.

I přesto že jsou služby a jejich provozy zakázané, zdravotnická zařízení mohou dále fungovat, a tak je to i s fyzioterapií. Provoz zařízení se však oproti běžnému režimu velmi změnil. „Fungujeme hlavně na těch masážích, máme tady tři masérky, já jsem zde jediný fyzioterapeut,“ potvrdil Miroslav Rybka. I přesto, že fyzioterapie může dál fungovat, zájem o ní je nyní mnohem menší. „Jsem zhruba na čtvrtině možná třetině toho, co bych tady normálně dělal,“ řekl fyzioterapeut Miroslav Rybka.

Vánoční dárkové poukazy na masáže tvoří 1/4 všech zakázek

Náklady na chod firmy nyní pokrývá Miroslav Rybka ze svých soukromých financí a předpokládá, že do konce roku podnik zvládne udržet. Obavy má hlavně ze závěru roku. Masáže jako vánoční dárky včetně poukazů totiž tvoří asi čtvrtinu všech zakázek za celý rok.

Maséři, kadeřníci nebo pedikéři mohou podnikat už teď. Dokonce mohou domů za zákazníkem. Pro tuto mobilní službu jsou ale povinni vypracovat provozní řád, který musí schválit krajská hygienická stanice.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio