Matematici letos pomůžou silničářům ušetřit

15. květen 2019 14:00

Matematici pomůžou Plzeňskému kraji k úsporám při zimní údržbě. Díky jejím propočtům ušetří silničářům práci řidičů i automobilů.

Plzeňský kraj by mohl od letošního roku ušetřit na zimní údržbě svých silnic. Silničáři si totiž nechali vypracovat matematický model, podle kterého budou projíždět s posypovými vozy silnice druhých a třetích tříd. Nový model optimalizace zimní údržby krajských silnic zpracovala pro silničáře Plzeňského kraje Matematicko-fyzikální fakulta Praha a díky výpočtům by měla být úspora desetiprocentní.

Nový model počítá s menším počtem okruhů. Odborníci navrhli takové trasy, podle kterých by krajská správa a údržba silnic měla ušetřit deset okruhů, a tím pádem i deset velkých automobilů. Na každém z nich se střídají v nepřetržitém provozu tři řidiči. Ušetří se proto práce třiceti řidičů.

Podle zástupců z hejtmanství se stávající řidiči o práci bát nemusí, i z důvodu, že řidičů je v současnosti nedostatek. Průměrný věk řidičů u krajské Správy a údržby silnic je přes 50 let, někteří odcházejí jinam, další do důchodu a je těžké je nahradit.

Díky novému modelu půjde proto zimní údržba lépe plánovat s dosavadním počtem řidičů. Správa a údržba silnic Plzeňského kraje v zimě udržuje přes pět tisíc kilometrů silnic. K tomu měla v letošní zimní sezoně 122 sypačů, přes 330 řidičů a přes 50 dispečerů.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio