Maxijedlíkem se v Soběsukách stal Josef Průcha, během pěti minut snědl 929 gramů hovězího

9. únor 2013

Pojídači steaků soutěžili v obci Soběsuky na jižním Plzeňsku o titul Maxijedlíka. Vítězem se stal Josef Průcha z Blovic, který během pětiminutového časového limitu spořádal 929 gramů hovězího masa.

Malou obec Soběsuky na jižním Plzeňsku proslavily steaky. Na zdejší rodinné farmě chovají už více než 15 let plemeno masného skotu Angus, které patří ve světě mezi nejoblíbenější právě pro přípravu steaků a jiných masových specialit.

Vyzkoušet si rychlost svých čelistí přijelo do zdejšího vyhlášeného steakhousu nakonec šest borců. Vítězem soutěže a Maxijedlíkem roku 2013 se nakonec stal Josef Průcha z Blovic, kterému loni uteklo vítězství o čtyři gramy. Letos během pětiminutového časového limitu spořádal 929 gramů hovězího masa.

Soutěžící dostali na talíř dva dvousetgramové steaky a pak si postupně další přidávali. Všechny je zdejší kuchař připravil jako médium.

Každý soutěžící měl trochu jinou taktiku, většina jedla příborem, ale loňský vítěz Jaroslav Němec, který přijel až z Bystré u Poličky, steaky pojídal rukama. Sousta se zapíjela pivem, vodou, ale také čajem. Jedlíky povzbuzovali fanoušci, většinou příbuzní.

Soutěž se konala letos poosmé, ale překonat rekord se tu letošnímu vítězi nepodařilo. Rekord tu padl v roce 2009, kdy největší jedlík dokázal spořádat 1090 gramů masa.

Podle majitelů restaurace, kteří jsou organizátory soutěže, se konal zřejmě poslední ročník Maxijedlíka. V dalších letech se tu chtějí více zaměřit na soutěž v míchání tataráků, která se koná na podzim a má více gurmánský charakter.

autor: čer
Spustit audio