Maximálně 100 lidí a po každé jízdě dezinfekce. O víkendu začnou poutě!

Zatímco se lidé už v březnu těšili na první jarní poutě, začal se šířit koronavirus. Vláda vyhlásila nouzový stav. Houpačky a kolotoče zůstaly zaparkované v garážích. Poprvé vyjedou s dvouměsíčním zpožděním o tomto víkendu a zamíří třeba do Rabí u Sušice.

„My jsme byli připraveni na sezónu a dva dni před prvním vyjetím to přišlo. Tak jsme to zase zavezli zpátky,“ popsal provozovatel pouťových atrakcí Vlastimil Lagron z Klatov. Vše připravené měli i další známí provozovatelé poutí Kočkovi.

Letos se tedy nekonala tradiční pouť na Josefa v Úhercích, velká Doubravecká pouť u svatého Jiří v Plzni, nebyly poutě ve Zruči, v Nebílovském Borku nebo v Žihli. Bez zábavných atrakcí bude i pouť v Nepomuku.

Od tohoto týdne je podle instrukcí ministerstva zdravotnictví možné pořádat poutě, kde je v jednu chvíli maximálně 100 lidí ve dvoumetrových odstupech. „Jedna atrakce je v průměru pro dvacet lidí. Měli bychom nechávat rozestupy, takže na atrakci posadíme maximálně 2 až 3 lidi. Otázka je, jak to návštěvníci budou přijímat, jestli vůbec přijdou. Každou jízdu musíme dezinfikovat,“ potvrdil Josef Kočka.

„U pokladny budou jednorázové vstupenky, bude i dezinfekce. To všechno jsme schopni zajistit. Ale 100 lidí je na takovou akci jako je pouť málo,“ doplnil Vlastimil Lagron.

Poutě se už mohou konat, ale řada obcí a měst je zrušila

Poutě mají kromě zábavné i náboženskou a kulturní složku. Podle Lagrona tak sice poutě fungují jako celek, vztahují se na ně ale různé regulace. „My spadáme pod služby, pod ministerstvo průmyslu a obchodu, ale zajišťujeme i kulturní akce. Moc si s tím nevíme rady.“

I když poutě s omezeným počtem účastníků být mohou, některé obce už je dopředu zrušily. Na konci července nebude třeba Anenská pouť v Horšovském Týně. Další obce poutě nepotvrdily, rozhodnutí zatím nepadlo o červnové pouti v Dobřanech. „My čekáme až vláda vyjasní podmínky pořádání těch velkých akcí,“ vysvětlil starosta Martin Sobotka. Potvrzená, ale ani zrušená zatím není ani červencová klatovská pouť. „Jakmile budeme znát pravidla, tak rozhodnome zda pouť bude či ne, případně v jakém formátu,“ sdělil starosta Rudolf Salvetr.

Provozovatelé poutí přesto věří, že tradiční české poutě ani koronavirová krize nezničí. „Lidi to mají rádi. Stmeluje je to," dodal Vlastimil Lagron, kterému už kočování po obcích hodně chybí. „Jak vyleze sluníčko, tak nás to táhne do světa.“

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio