Mechovák a Perníkář, policie na univerzitě a rodinný podnik Kafírna Volkafe. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Jak vznikla věčná rivalita, popichování a pošťuchování mezi Hradcem a Pardubicemi? Tato dvě velká města dělí jen 20 km, mají toho hodně společného, ale také na odlišnosti se podíváme očima archeologa Radka Bláhy z Muzea východních Čech v Hradci Králové.

„Kořeny popichování můžeme sledovat ve větší míře od konce 19. století a ve 20. století, kdy se obě města velice prudce rozvíjela," říká Mgr. Radek Bláha. „Význam Pardubic stoupl se stavbou železnice. Město se stalo důležitou zastávkou na trati z Prahy na Moravu i železniční křižovatkou."

Čtěte také

Na Univerzitě v Hradci Králové v pondělí 11. března odpoledne zasahovala policie. Z areálu kampusu Na Soutoku evakuovala stovky studentů a zaměstnanců. Důvodem bylo podezření, že jeden ze studentů školy je autorem anonymního e-mailu, ve kterém v ten samý den dopoledne vyhrožoval několika českým vysokým školám střelbou.

„Skutečně můžu potvrdit, že policie jela prověřit konkrétní označení konkrétního studenta Univerzity Hradec Králové,“ popisuje situaci mluvčí univerzity Jakub Novák ve chvíli, kdy už vše skončilo. Evakuace začala krátce po třinácté hodině. Do budovy univerzitního kampusu následně vstoupila policie a začalo vyšetřování.

Čtěte také

Ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové vám ve spolupráci s Regionální Agrární komorou Královéhradeckého kraje jednou za měsíc vám představujeme potravináře Královéhradeckého kraje, který je součástí projektu Srdce kraje. Tentokrát to bude rodina Volkových a jejich rodinný podnik Kafírna Volkafe v Trutnově. Kavárna, pražírna kávy a čokoládovna v jednom.

A když rodinný podnik, tak opravdu se vším všudy. Kromě manželů Volkových jsou do něj zapojeny všechny jejich čtyři děti a teď už i jejich partneři a partnerky. Z horské boudy se Volkovi postupně přemístili do centra Trutnova a kvůli kafírně se naučili spoustu nových věcí. Za Míšou Trenčianskou Volkovou se do Trutnova jela podívat Jana Kudyvejsová.

autor: baj
Spustit audio

Související