Medu je v Česku letos málo

27. srpen 2020 15:35

V České republice letos bude málo lesního medu. Včelám totiž nepřálo počasí ani změna hospodaření.

Letos v zimě si zřejmě jen těžko namažeme český med na chleba s máslem. Medu je totiž málo a to v celé České republice. Na vině je špatné počasí i změna hospodaření v lesích a na polích. Někteří včelaři na Domažlicku označují letošní rok za jeden z nejhorších. 
Vše vykvetlo najednou a rychle odkvetlo.

„Letošní snůška byla hodně špatná, za těch 35 let, co včelařím, tak byla asi nejhorší,“ posteskl si včelař Antonín Úškrt, který má své úly nedaleko Trhanova. „Dřív kvetla jako první třešeň, v dnešní době vykvete vše najednou a během čtrnácti dnů je to pryč, lesy ubývají, není medovice a včely nemají co v přírodě brát,“ vysvětlil.

Úly včelaře Antonína Úškrta nedaleko Trhanova Domažlicku

Jedno včelstvo spotřebuje podle včelaře ročně 50 kilogramů pylu, takže v současnosti jsou včely podle Antonína Úškrta prakticky podvyživené. Na vině je podle něj nejen změna klimatu, ale také změna hospodaření na polích a v lesích. „Dnes se sečou louky a paseky dřív, než odkvetou. V lesích není skoro žádné maliní,“ popsal s tím, že letos dokrmoval včely celkem dvěma tunami cukru.

Špatné přezimování

Jak vysvětlil předseda spolku včelařů v Hostouni na Domažlicku Petr Šmíd, včely letos také špatně přezimovaly. „V jarních měsících bylo poměrně chladno, v noci mrazy pod mínus pět stupňů, takže květy pomrzly. V létě zase přišly deště a smyly medovici, takže včely neměly co sbírat,“ rekapituloval. I podle něj se letos muselo hodně přikrmovat, a to už od července, tedy asi o měsíc dřív, než obvykle.

Medovicový med není podle včelařů letos skoro vůbec. V oblastech, kde byla na polích řepka, byl aspoň med nektarový. Zvyšovat cenu medu nemá podle Petra Šmída smysl, vlastně ani letos nemá co prodávat. Během několika následujících týdnů teď musí včely zazimovat.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio