Města v Plzeňském kraji bojují s černými skládkami, pomoci může kamerový systém

22. listopad 2023 14:05

Plzeň nebo třeba Planá na Tachovsku řeší problém se vznikem černých skládek odpadu. Pachatele se nicméně daří odhalovat, a to i díky kamerovému systému nebo důkladnému zkoumání vyhozeného odpadu.

Plzeň

Některá města na západě Čech bojují s černými skládkami. Jedná se o odpad, někdy i hodně rozměrný, který lidé pohodí v ulicích – velmi často na místě, kde stojí kontejnery na tříděný odpad. Například v Plzni k odhalení pachatele kromě kamer využívají i důkladný rozbor odpadu. Podle vyhozených obalů, na kterých byla dodací adresa, se tak třeba nedávno podařilo vypátrat a hnát k odpovědnosti původce nepořádku, místního podnikatele.

S černými skládkami se potýkají i města Tachov nebo Planá. „Problém máme u sběrného dvora, u něhož stojí separační nádoby na odpad. Lidé místo toho, aby dopad umisťovali do nich, nechají ho postavený vedle. Někdo také přijede v době, kdy je dvůr zavřený, a před jeho vrata vyhodí věci, které tu nemají co dělat – například pneumatiky,“ uvádí starostka Plané Martina Němečková.

V Plané sledují skládky kamery

Druhé kritické místo ve městě se nachází v blízkosti vlakového nádraží, také u třídicích nádob. Toto místo je poněkud „zastrčené“ a o to více láká nezodpovědné občany, již zde vyhazují třeba stavební suť, směsný odpad z domova či zvířecí kůže. Nově je zde ovšem instalovaná kamer a ta by mohla situaci změnit. „Díky kamerovému systému sledujeme 26 míst ve městě a z toho dvě kamery míří přímo na místa se separačními odpadními nádobami. Kamery běží 24 hodin denně a my můžeme až tři týdny zpětně zjistit totožnost člověka, který nakládal s odpadem, jak neměl,“ popisuje strážník Vladimír Chojna. Pachatel je předvolán k podání vysvětlení a následně je mu uložena pokuta. Pokud se jedná o první prohřešek dotyčného, pokuta se pohybuje kolem dvou tisíc korun, v případě opakování může být částka vyšší. Navíc se strážníci snaží dohlédnout na to, aby pachatel na své náklady vyhozený odpad odstranil.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio