Město Březová na Sokolovsku letos opraví poutní kapli nad osadou Kamenice

17. srpen 2007

Kaple sv. Maří Magdaleny nad osadou Kamenice u Březové na Sokolovsku by ještě letos měla být opravena. Obnova kapličky, z které zbyly do dnešní doby jen zbytky zdiva, se připravuje už několik let. Letos však radnice získala na opravu dotaci, takže rekonstrukce může začít. Kaple, která byla v minulosti cílem poutí, by se tak opět mohla stát jedním z turistických míst Slavkovského lesa.

Kaple leží na vyvýšeném místě nad Kamenicí a za dobrého počasí je možné z tohoto místa dohlédnout na dominanty v okolí. Vidět je bývalý důl Medard, Chlum sv. Maří Magdaleny je jako na dlani. Vedení radnice by z tohoto důvodu chtělo místo doplnit také dalekohledem. Celkové náklady odhaduji na 700.000 až 800.000 korun, z toho nám zhruba 70 procent zaplatí dotace. Oprava kaple by měla trvat do konce listopadu.

Ačkoli je Březová počtem obyvatel poměrně malé město, rozsahem katastrálního území patří mezi největší města v kraji. V jejím katastru totiž ležela ještě před druhou světovou válkou řada obcí, které později zanikly. Březová se snaží zachovat alespoň jejich pozůstatky a zajímavosti.

Historii zaniklých obcí chce zmapovat muzeum, jež Březová spolu s místní Nadací pro děti buduje v opravovaném kostele v Kostelní Bříze. I ten město zachránilo před demolicí.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio