Město Klatovy vypsalo architektonickou soutěž na obnovu bývalého jezuitského semináře

7. srpen 2023 22:30, aktualizováno

V jezuitském komplexu v Klatovech zbývá poslední neopravená budova, bývalý jezuitský seminář. Město už vypsalo architektonickou soutěž na jeho obnovu.

Město rozhlehlý jezuitský komplex postupně opravuje už zhruba 30 let. Poslední barokní stavba, která na rekonstrukci teprve čeká, je zchátralá a vybydlená budova bývalého semináře v Balbínově ulici. V průběhu času jsme zde mohli najít nejen ten, ale také ubytovací prostory, pivovar nebo první klatovské divadlo.

Stavba má několik křídel a nyní vypadá vcelku neutěšeně – má oprýskané omítky, vymlácená okna, mříže. „Posledním nájemcem byly Západočeské lihovary a konzervárny, které zde provozovaly sodovkárnu," prozradil Martin Červený ze Správy nemovitostí Klatovy. Nyní část prostoru slouží jako simulovaná ubytovna pro policejní výcvik.

Vedení města Klatovy ale chce situaci změnit a vypsalo architektonickou soutěž na rekonstrukci této budovy. Obeslali jsme tři významné architektonické české týmy a zároveň jsme vyzvali i všechny ostatní, jež by se chtěly přihlásit. Potěšilo nás, že jsme dostali odezvu od dalších patnácti týmů. Z nich jsme vybrali pět a celkem by tedy mělo vzniknout osm návrhů obnovy podle zadávací dokumentace,“ uvedl místostarosta Klatov Václav Chroust.

A v co by se měl bývalý jezuitský seminář v budoucnu proměnit? Vedení města by si přálo stálou expozici galerie Klatovy / Klenová, koncertní sál a kavárnu či bistro – a hlavně, aby zde bylo pořádně živo. Letos chce město vybrat architekta, příští rok zpracovat projekt a rekonstrukci zahájit v roce 2025.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio