Město Nýřany koupilo dva domy na náměstí, brání se tak vzniku ubytoven

8. červen 2018

Dva domy na Masarykově náměstí za téměř 20 milionů koupilo město Nýřany, jedním z důvodů bylo zabránit vzniku ubytoven pro zahraniční dělníky.

Když zástupci města zjistili, že jsou domy na náměstí na prodej, rozhodli se je koupit.  Pro oba už mají využití. Hrozilo navíc, že v domech vzniknou ubytovny pro zahraniční dělníky, protože jsou k tomu příhodné svou polohou u dálnice D5 a  blízkosti velkých průmyslových zón. V současnosti ve městě žádná oficiální ubytovna není, není tak možné říci, kolik cizinců zde přesně bydlí. Jsou ubytovaní v podnájmech a lidé si na ně často stěžují. „Vedle mě bydlí Ukrajinci a Poláci, je to hrozný rachot, jsou hluční, neumějí se chovat a chlastají,“ uvedl místní obyvatel Zdeněk Zálešák.

V domech bude družina i ordinace

„Myslím, že když se staví haly, měly by se přímo u nich vybudovat i ubytovny,“ řekl nezávislý starosta Jiří Davídek. Rekonstrukce jednoho z domů stála 8 milionů korun a od 1. září v něm bude školní družina, ta původní nevyhovovala kapacitně. „Kapacita se navýší asi o 50 žáků a v prvním patře vznikne také učebna pro dopravní výchovu,“ sdělil starosta.

Druhý dům je větší, rohový, jeho rekonstrukce přijde na 16 milionů. „Budou v něm nebytové prostory, dvě ordinace dětských lékařů a restaurace, která ve městě chybí. V patře budou byty,“ doplnil Jiří Davídek. Rekonstrukce tohoto domu by měla skončit příští rok na jaře.

autoři: kos , Michaela Svobodová
Spustit audio