Město Plzeň má netradiční vodní výukovou zahradu

5. září 2017

Pod hrází Velkého Boleveckého rybníka v Plzni vznikla Výuková vodní zahrada. Je určená hlavně pro vzdělávání školou povinných dětí. Ty se v ní můžou seznámit s ekosystémy Bolevecké rybniční soustavy, s pobřežní vegetací, vlhkou loukou, vřesovišti, ale i rašeliništěm.

Výuková vodní zahrada se skládá z několika jezírek, okolo nichž vedou úhledné cestičky. Zahradu mohou navštívit nejen školní exkurze, ale i dvakrát až třikrát ročně veřejnost.

„V zahradě jsou k vidění různé biotopy vodních rostlin doplněné informačními tabulkami. Jsou tady čtyři rybníčky napájené z Velkého Boleveckého rybníka a jedna tůňka, kterou doplňuje jen dešťová voda,“ popsal Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně.

Rybníčky ve Výukové vodní zahradě imitují plzeňskou Boleveckou rybniční soustavu včetně okolí, rostlin a živočichů, kteří tam žijí.

Děti se u malých rybníčků naučí, jaký je život ve velkých rybnících

„Například stejně jako Kamenný rybník má i malý rybníček tmavší rašelinovou vodu. Hned druhý rybníček nejvíce připomíná Senecký rybník a je charakteristický podobnými druhy jako jsou na velkém Seneckém rybníce. Ten velký je momentálně ale vypuštěný, protože prochází velkým čištěním. Odbahnění proběhne během podzimu a jara. Na jaře bychom ho rádi hned zase napustili. Třetí rybníček v řadě je napodobeninou Šídlovského rybníku a jeho litorálu,“ doplnil Richard Havelka.

Ačkoliv Výuková vodní zahrada by měla kopírovat Boleveckou rybniční soustavu její pořadí je spíše dáno složením vody, rostlinami a živočichy. To co v nich návštěvníci uvidí, mají možnost následně srovnat s velkými rybníky.

Školy, které mají zájem o exkurzy ve výukové vodní zahradě, se mohou obrátit na Správu veřejného statku města Plzně. Pro veřejnost bude zahrada otevřena 22. září.

autoři: kos , jik
Spustit audio