Město Plzeň ocení čtyři své osobnosti

18. listopad 2013

Čtyři plzeňské osobnosti si dnes odnesou městská ocenění . Každoročně je uděluje primátor Plzně Martin Baxa u příležitosti státního svátku Dne boje za svobodu a demokracii.

Plaketu s vyobrazením historické pečeti převezme profesorka Zdeňka Ulčová-Gallová, která patří ke světové špičce v oboru reprodukční medicíny.

Dalším oceněným je profesor Západočeské univerzity Pavel Drábek, uznávaný odborník v oblasti matematické analýzy, zejména diferenciálních rovnic.

In memoriam bude pečeť udělena také Janu Thomovi, který v dobách totalitního režimu patřil k nemnoha plzeňským občanům, kteří projevovali svou odvahu, statečnost, vytrvalý vzdor a otevřený odpor vůči útisku a bezpráví.

Cenu města Plzně získá na základě rozhodnutí městského zastupitelstva profesor Evžen Neustupný. Jeho zásluhy popisuje plzeňský primátor Martin Baxa z ODS:

„Je to světově uznávaný odborník v oblasti humanitních věd, je to světově uznávaný archeolog. Jehož dílo bylo oceněno například i na Cambridgeské univerzitě. Má s naším městem i významnou spojitost . Je zakladatelem katedry archeologie Filozofické fakulty Západočeské univerzity.“

Slavnostní setkání vyznamenaných osobnosti se uskuteční v obřadní síni plzeňské radnice dnes od 15 hodin.

autor: mkl
Spustit audio