Město Plzeň opravuje přeliv Šídlovského rybníka

22. červenec 2020 08:00

V Šídlovském rybníce v Plzni se opravuje bezpečnostní přeliv. Ten umožňuje odtok přebytečné vody přes hráz při povodních. Přeliv v Šídlovském rybníku ale kvůli průsakům vody už neplnil zcela bezchybně svou funkci, a proto se musí předělat.

Na Šídlovském rybníku v Plzni se opravuje přepad

„Hladina vody byla kvůli opravě snížena, a to to zhruba o 1,2 metru. Původně chtěli správci rybník úplně vypustit, ale nakonec zvolili jen upuštění nejnutnějšího objemu vody. Práce by měly skončit letos v září a celkové náklady na rekonstrukci činí 1,6 milionu korun,“ uvedla mluvčí plzeňského Magistrátu Eva Barborková s tím, že poté bude rybník postupně znovu napuštěn. Doba doplnění hladiny na normální stav bude záviset na vydatnosti srážek.

Na Šídlovském rybníku v Plzni se opravuje přepad

„Omlouváme se rekreantům za snížený stav vody v rybníce, ale realizace stavebních prací v zimním období by byla velmi komplikovaná. Předpokládáme, že příští letní sezona zde bude již bez problémů,“ doplnil technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Boleveckou rybniční soustavu trápí několik posledních suchých let nízký stav vody. Největší, více než padesátihektarový, Bolevecký rybník má už více než metr vody podstav, v Seneckém rybníku stále chybí zhruba 1,5 metru vody. V roce 2017 město Senecký rybník odbahnilo a vybudovalo v něm hřiště na vodní pólo, voda se ale od té doby ještě nestihla doplnit. Výrazně nepomohlo ani letošní deštivější léto.

Rybníky Bolevecké soustavy patří k nejvýznamnějším rybníkům v majetku města Plzně. Jsou budované od roku 1460 na Boleveckém potoce, jenž pramení pod hřebenem Sytné a Krkavce v nadmořské výšce 400 metrů. Soustavu tvoří rybníky Strženka, Šídlovský, Nováček, Třemošenský, Senecký, Košinář, Velký bolevecký a Malý bolevecký. Na přítocích Boleveckého potoka se nacházejí rybníky Kamenný, Vydymáček a Rozkopaný. Šídlovský rybník založený po roce 1640 má výměru 2,9 hektaru. Je využíván především k rekreaci.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK , Magistrát města Plzně
Spustit audio