Město Sušice mění ostrov Santos, staví 3D kino, komunitní centrum a bazén

6. duben 2012

Téměř dvanáctitisícové město Sušice na břehu Otavy se nedávno pochlubilo opraveným a vydlážděným nábřežím Karla Houry. Už v letošním nebo příštím roce se místní obyvatelé a turisté dočkají dalších novinek. Vedení města v současnosti totiž realizuje investiční akce za více než 200 milionů korun. Vzniká moderní kino a komunitní centrum, začíná stavba bazénu a proměna ostrova Santos.

Muzikanty, jezdce, harfenice, ouředníky, sirky ze Sušice... najdeš všude hned... napsal kdysi Karel Havlíček Borovský... jestli to stále platí, ať si odpoví každý sám... každopádně S.I.R.K.A. bude k Sušici patřit dál. Bude se tak totiž jmenovat někdejší kino. Jedná se o zkratku Sušická regionální kulturní aula. Nákladná rekonstrukce kina za zhruba 35 milionů, kterou z více než 90 procent zaplatí evropská dotace, má být hotová do konce srpna. Sál nabídne 197 míst.


Na konci léta se Sušičané dočkají i komunitního centra. Třípatrový dům roste v bývalém vojenském areálu, v Klostermannově ulici - v prostoru mezi základní uměleckou školou a finančním úřadem. Přestěhuje se sem knihovna, která konečně najde prostory šité na míru, sídlit tu bude i středisko volného času s klubovnami a dětskými kroužky.

Výhodou komunitního centra je i jeho poloha. Je v blízkosti náměstí a autobusové zastávky. Náklady na projekt jsou zhruba 36 milionů, ale více než 90 procent kryje evropská dotace. Naopak, z vlastních prostředků a bez dotace staví Sušice krytý bazén.


Sušický ostrov Santos se změní k nepoznání . Díky tomu, že město získalo od nadace Proměny dotaci 25 milionů a přidalo 5 milionů ze svého, může se Santos od základů proměnit. Nedávno skončilo kácení stromů a nejpozději do příštího léta se ale ostrov stane ideálním místem pro sport a relaxaci.

autor: lum
Spustit audio