Městská hromadná doprava v Plzni bude tři dny v září zadarmo

Plzeň podpoří ekologicky šetrnou dopravu . V rámci Dne bez aut budou moci lidé jezdit tři dny zadarmo městskou hromadnou dopravou. Akce, která byla v minulých dvou letech v Plzni pouze jednodenní, je naplánována v týdnu od 18. do 22. září, přesné dny zatím radnice neurčila.

Plzeňský primátor Miroslav Kalous se domnívá, že se bude ve městě lépe dýchat. Jak ukázalo měření správy veřejného statku, loni projelo za jediný den městem o 15.000 aut méně. Navíc takové akce mají smysl, protože vychovávají děti i dospělé k lepšímu vztahu k životnímu prostředí.

Podle náměstkyně primátora Marcely Krejsové má podpora města, kterou už schválili radní, za cíl také propagaci Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP). Podnik láká stále více cestujících, kteří městskou hromadnou dopravu nevyužívali.

Trolejbus

Plzeňské městské dopravní podniky už šestým rokem mírně zvyšují počet přepravených osob na loňských téměř 106 milionů, což je necelých 300.000 osob denně. Téměř polovina lidí využívá tramvaje, zhruba 27 procent autobusy a zbytek trolejbusy.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio