Městská policie v Plzni má nového velitele, jeho cílem je zvednout prestiž strážníků

3. duben 2023 17:28, aktualizováno

Strážníci v Plzni mají od dubna nového velitele. Funkce se ujal bývalý policista Petr Nováček. Nahradil tak Petra Vlka, který v listopadu loňského roku rezignoval. Jaké jsou jeho plány a priority?

Petr Nováček je dlouhodobý zaměstnanec policie. V minulosti velel pořádkové jednotce a mimo jiné měl na starosti vnější službu v rámci působnosti plzeňského městského ředitelství policie. Byl také náměstkem ředitele krajského ředitelství pro ekonomiku. Ve své nové funkci se chce v nejbližší době zaměřit především na stabilizaci. „Plánuji obejít všechny služebny a zeptat se strážníků, co je trápí, co by si přáli, jak jim mohu pomoci. Jde mi o to zatím alespoň udržet stávající stav,“ uvádí. Dále by rád více zviditelnil činnost městské policie směrem k občanům.

Aktuálně v Plzni chybí desítky strážníků. Petr Nováček věří, že se situace brzy zlepší. Zájemce by mohly nalákat nabízené benefity, nicméně nejlepší reklamou je dle něj dobře odvedená práce. „Je důležité přesvědčit občany, že v rámci práce děláme maximum, že nejsme jen ti, kdo dávají botičky nebo pokuty, ale že skutečně pomáháme. Přeju si městským strážníkům zvýšit prestiž.“

Je Plzeň bezpečná?

Co se týče bezpečnosti v rámci Plzně, dle Petra Nováčka je situace stabilizovaná. Plzeň je krajským městem, přirozeně se tu tedy soustředí určité množství asociálních osob, lidí bez domova a podobně. Rizikovost trestné činnosti a přestupkového jednání je tu poměrně vysoká, nicméně v porovnání s jinými krajskými městy je na tom Plzeň dobře. Rizikovými lokalitami jsou Americká třída, a to především v nočních hodinách, a dále například okolí hlavního vlakového nádraží. „Na tato místa chceme také nejvíce cílit. Co se týče nádraží, ve spolupráci s Policií České republiky jsme zde zintenzivnili služby. Zároveň máme v plánu zřídit tu služební místnost, kde by mohli občané podávat oznámení a vyřizovat, co potřebují, a zároveň by tato místnost působila preventivně vůči osobám, které se k nádraží z určitých důvodů stahují,“ prozradil Petr Nováček.

Nový velitel plzeňské městské policie se vyjádřil také k aktuální „kauze“ týkající se výstavy Násilí a pořádek probíhající v rámci festivalu Jeden svět. Ta poukazuje na policejní násilí na lidech bez domova v Plzni a na základě výpovědí samotných strážníků rekonstruuje konkrétní skutečné případy. Příběhy obětí jsou zveřejňovány také na webu a sociálních sítích. „Z mého pohledu se jedná o velmi vážné obvinění městské i státní policie, které ovšem zatím není ani náznakem založeno na potvrzených informacích. My jsme už přijali právní kroky a podali jsme trestní oznámení. Budeme se bránit a uděláme všechno proto, abychom očistili jméno městské policie. Osobně jsem přesvědčen, že výpovědi nejsou pravdivé.“

autor: Jakub Kabourek | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio