Mezinárodní festival Divadlo Plzeň nabídne přes padesát představení

12. září 2019 06:40

Maďarsko, Německo, Polsko, Rusko, Slovensko, Slovinsko a Česká republika, přední soubory z těchto zemí se představí od 12. do 19. září na 27. ročníku mezinárodního festivalu. Program nabídne v rámci hlavní části a navazujícího epilogu přes 50 představení a doprovodných akcí - pouličních performancí, koncertů, workshopů i výstav.

„Letošní dramaturgie přiváží evropské, velmi současné divadlo, které reflektuje aktuální dění v jednotlivých zemích,” říká ředitel festivalu Jan Burian. „Historické texty v inscenacích díky zjitřené a vyhrocené přítomnosti ožívají novými významy a stávají se opět aktuálními,” vysvětluje dramaturgyně Dora Viceníková. „Tematicky vyostřenému divadlu dnes evidentně přejí politické poměry právě v zemích Visegrádu, a zejména v Polsku,” zdůrazňuje dramaturgyně Jitka Sloupová.

Do Plzně se chystají hned tři polské divadelní soubory – Varšavské divadlo TR, Teatr Polonia a Chór Kobiet. Jeden z nejlepších současných ruských režisérů Dmitrij Krymov představí na zahájení festivalu jednu ze svých slavných provokativních inscenací Bez věna v podání moskevského divadelního souboru Školy dramatických umění a producenta. Na plzeňský festival se s inscenací Je těžké býti Bohem vrátí jedna z nejkontroverznějších osobností evropské režie Kornél Mundruczó se svým budapešťským souborem Proton Theatre. Chybět nebudou Slováci, konkrétně soubor Slovenského národného divadla a diváci uvidí i společný projekt Štúdia 12 a Divadla Pôtoň.

Česká divadla se na festivalu rozhodně neztratí

Z českých divadel se letos v Plzni představí Divadlo Na zábradlí, Městská divadla pražská, Opera Národního divadla, ostravská Komorní scéna Aréna, Divadlo Petra Bezruče Ostrava, pražský soubor Body Voice Band, Slovácké divadlo z Uherského Hradiště, pražský Divadelní spolek Jedl, Klicperovo divadlo a liberecké Naivní divadlo.

Domácí plzeňská divadla budou reprezentovat dvě inscenace Divadla J. K. Tyla v Plzni - Modrovous a kafkovská baletní Proměna, z Divadla Alfa pak představení Kde domov můj?

V rámci tradičního epilogu v druhé části festivalu v Plzni vystoupí soubor Cirk La Putyka s novocirkusovou inscenací ADHD se zahraničními akrobaty a tanečníky, dále Dejvické divadlo s inscenací o osobnosti geniálního českého chemika profesora Antonína Holého Elegance molekuly a Divadlo v Dlouhé s divadelně-pohybovou inscenací Dopisy Olze.

Zajímavý program nabídne také sekce Johan uvádí v prostoru Moving Station a rovněž prostor U Branky ožije tradičně během festivalu pouličními představeními a koncerty.

autoři: Martina Klímová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio