Miloval rokenrol, ale nerad slyšel, že je českým Elvisem

Největší skok v historii ankety Zlatý slavík zažil zřejmě Karel Zich. Stalo se tak v polovině 70. let. Ze 112. místa postoupil na místo čtvrté.

Český Elvis – tak byl označován zpěvák Karel Zich. Svou roli v tom sehrála podobná barva hlasu a presleyovské vibrato. Miloval rokenrol, ale nerad slyšel, že je českým Elvisem. Pro rokenrol měl stejný hudební cit jako pro jiné žánry, zpíval jej s lehkostí, která jeho nahrávkám dávala ležérnost spojenou s přesným frázováním. Tím se zcela odlišoval, ale nebyl vyloženě rokenrolový zpěvák, pro něj to byla hudba, která nadnáší. Přezdívku český Elvis získal už v šedesátých letech v době svého vstupu na naši hudební scénu. Později mu vyšla dvě alba s Elvisovským repertoárem pod názvem Paráda.

Karel Zich pocházel z hudební rodiny. Tři roky studoval kompozici na Státní konzervatoři v Praze. Na Karlově univerzitě vystudoval obory estetika-sociologie, byl doktorem filosofie. Jeho celoživotní láskou ale byly písničky z repertoáru Elvise Presleyho. I když se po celou svou kariéru věnoval výhradně vlastní tvorbě, slabost pro rokenrol mu zůstala. Rokenrol se stal jedním z nejoblíbenějších hudebních stylů a tento stav trvá dodnes. Spojila se v něm jednoduchost s maximálním účinkem. Dvanáctitaktové schéma bylo jako cihla pro dobrý základ a s mnoha cihel se už dá postavit krásný dům. Postupně se mohlo stavět i u nás.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.