Milovníci angličáků si přijdou na své v Západočeském muzeu v Plzni

15. leden 2014

V Západočeském muzeu v Plzni čeká na návštěvníky nevšední výstava. K vidění tam je rozsáhlá sbírka malých kovových autíček, lidově řečeno angličáků. Expozice začala na konci listopadu a potrvá do 2. února. Zajímavým bonusem je komentovaná prohlídka, kterou mohou zájemci navštívit právě dnes.

Výstava Angličáci Matchbox je určena nejen malým, ale i velkým návštěvníkům. Pro ty mladší je připravena třeba herní zóna, kde mohou vyzkoušet jízdní vlastnosti svých modelů. Dnešní komentovaná prohlídka bude ale především o vyprávění.

„Během prohlídky bude návštěvník seznámen kurátory výstavy s historií produkce firmy Lesney. Lidé si budou moci prohlédnout téměř 900 modelů různých typů a velikostí. Dále budou seznámeni s původem výroby takzvaných angličáků,“ láká návštěvníky mluvčí plzeňského muzea Romana Němečková.

„K vidění budou nejen závodní auta, ale také stavební a zemědělské stroje nebo typické anglické double-deckery,“ dodává.

Vystavené modely patřily do soukromých sbírek Alexandra Goldscheidera a Tomáše Frády, od nichž je získalo a do Plzně zapůjčilo Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze.

Komentovaná prohlídka výstavy Angličáci Matchbox začne dnes v 17.00 hodin ve výstavním sále číslo 2 ve druhém patře hlavní budovy Západočeského muzea v Plzni.

autor: jnm
Spustit audio