Milovník historie si před lety koupil zchátralý zámek Životice a citlivě ho zrekonstruoval

20. červen 2014

Zní to jako klukovský sen - stát se zámeckým pánem. Richard Kaplánek z Prahy takový proměnil ve skutečnost. Před mnoha lety koupil a vlastně tak zachránil zámek Životice na jižním Plzeňsku. Zámek byl v dezolátním stavu, dnes je jedním z nejlépe restaurovaných zámeckých objektů.

Před 50 lety zámek patřil českým lesům, nikdo se o něj nestaral a zámek chátral. V roce 1969 ho koupil Richard Kaplánek, který ho postupně začal opravovat.

„Předtím tu byl pouze byt dole a nahoře, na půdě byli holuby, trámy a oprýskané zdi v dezolátním stavu. On to postupně předělával, dvakrát dělal střechu, až to předělal do nynější podoby,“ říká zámecká paní Marie Talůžková, která se v době nepřítomnosti majitele zámku o životické cennosti stará.

Na počátku 15. století stála na místě dnešního zámku tvrz, kterou majitelé postupně přestavovali na barokní zámek, o kterém je první zmínka z roku 1719. Současnou podobu mu dal architekt Antonio de Maggi.

Životický zámek není přístupný veřejnosti, v případě zájmu je ale majitel ochotný návštěvníky provést.

Zámek Životice

Nepomucko ale není jen zámek v Životicích. „Za návštěvu stojí i zámek Zelená Hora v Nepomuku, který proslavil román Miloslava Švandrlíka Černí baroni. Ten je ale otevřen jen výjimečně, o prázdninách to budou první tři srpnové víkendy,“ upřesňuje starosta Životic Bohumil Němejc.

Pravidelně je naopak otevřen zámek Lnáře, který je od Životic vzdálen jen pár kilometrů.

„Zájemci o modelovou železnici mohou vyrazit za panem Navrátilem do obce Vrčeň. V jeho domě na ně čeká ohromné kolejiště s 90 lokomotivami a 170 vozy,“ dodává Němejc.

Zelená Hora na Nepomucku
autor: jnm
Spustit audio