Minikanál v Doudlevcích se otevře na jaře. Do šesti let pak vznikne velký kanál s divokou vodou v Sulkově

24. leden 2022 10:18, aktualizováno

Na jaře se vodáci budou moci projet na novém tréninkovém kanálu v Plzni Doudlevcích. A chystá se podobný větší projekt v Sulkově.

Minikanál v Plzni - Doudlevcích

Až do Českých Budějovic musí plzeňští kanoisté v případě, že si chtějí užít pořádný trénink na divoké vodě. Další možností jsou třeba Roudnice, Veltrusy nebo areál v Roztokách u Prahy. To ale pouze v tom případě, že je v řece Berounce dostatek vody. Plány na vodní kanál přímo v Plzni přitom existují už mnoho let. Teď se konečně zdá, že se plzeňští vodáci dočkají. Maximálně do šesti let chce Jakub Helus vybudovat a otevřít velký kanál s divokou vodou v Sulkově u Plzně. Stavba by vyšla na 70 až 90 milionů korun a pokrýt by ji měly z velké části dotace.

Jako určitá reklama tohoto projektu má sloužit dočasný minikanál v Plzni - Doudlevcích na řece Radbuze. Ten by si mohli první vodáci vyzkoušet už letos na jaře. „Kanál bude sloužit oddílům, ale i veřejnosti. „Šířka i délka kanálu je stejná jako na normálním kanálu, délka je samozřejmě omezená, ale můžeme připočíst ještě asi 30 metrů do řeky,“ popsal Jakub Helus.

Minikanál v Plzni - Doudlevcích

Ten je také předsedou spolku Divoká voda Sulkov, což je podobný projekt větších rozměrů. „Máme už dokončenou projektovou dokumentaci pro územní řízení,“ oznámil. „Kanál v Sulkově bude asi 300 metrů dlouhý, bude rozdělený na tři části. Horní část bude určená pro zkušené vodáky, maximální průtok bude kolem 12 metrů krychlových za vteřinu, rozdíl hladin okolo třech metrů,“ řekl Helus. Vodní kanál bude sloužit sportovním oddílům, ale i školám, hasičům nebo policejním potápěčům. Finanční náklady by podle organizátorů mohly pokrýt zážitkové a adrenalinové agentury.

Starosta obce Líně, na jejímž katastru Sulkov leží, Michal Gotthart si myslí, že by kanál neměl zatížit obyvatele obce. „Rozhodně by příjezdová trasa měla vést mimo zastavěnou plochu Sulkova,“ uvedl. O trénink na vodním kanálu by měli případně zájem i kanoisté plzeňské Lokomotivy, musí se to ale vyplatit. „Už je sice domluvené propojení s elektrárnou, ale záleží, kolik bude stát hodina provozu,“ podotkl trenér Aleš Panzer.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio