Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podal rezignaci na funkci děkana plzeňských práv

2. srpen 2010

Děkan plzeňských práv Jiří Pospíšil, který se stal ministrem spravedlnosti, skončí ve funkci šéfa fakulty 8. srpna. Rektorovi Západočeské univerzity předal rezignační dopis v pátek. Po devíti měsících tak Jiří Pospíštil opustí místo v čele fakulty. Za jeho působení se práva pokusila pomocí reforem očistit svou pověst po doslova největší aféře polistopadového vysokého školství v naší republice. Podle něj bylo reformní úsilí úspěšné a teď je prakticky vyloučeno , že by ve škole někdo studoval nestandardně. Do nových voleb, které budou v září, fakultu povede první proděkan Petr Bezouška. A jak Martině Klímové potvrdil rezignující děkan Jiří Pospíšil - právě volby ukáží, jakým směrem se dále bude škola ubírat.

Pospíšil na adresu fakulty uvedl, že reformní úsilí bylo úspěšné. Nyní jsou podle něj prakticky vyloučeny možnosti, že by ve škole někdo studoval nestandardně. Vedením byl pověřen po rezignaci děkana Jaroslava Zachariáše loni v září, děkanem ho senátoři zvolili v listopadu.

Během Pospíšilova působení práva obnovila orgány fakulty a změnila strukturu kateder, která více odpovídá personálním kapacitám a moderním trendům v oblasti práva. O třetinu snížila počet zaměstnanců, po vzoru ostatních fakult univerzity zavedla kreditní systém, přijala vyhlášky znemožňující nestandardní uznávání zápočtů a zkoušek a změnila systém přijímacího řízení.

autor: mkl
Spustit audio