Miroslav Donutil - skvělý herec, ale i zdatný zpěvák

Před několika dny oslavil své 70. narozeniny vynikající český herec Miroslav Donutil. Jeho herecké umění obdivovali diváci v Národním divadle, ve filmech i v televizních seriálech. Rozhlasovým posluchačům se od roku 2003 připomíná písničkou, kterou najdete na albu Písně o rybách a rybářích.

Škoda, že toho Miroslav Donutil nenazpíval víc. Má velmi příjemný, uklidňující hlas a bezchybnou intonaci.

Pochází z Třebíče a toto město mu v roce 2016 udělilo Cenu města Třebíče, také mu byla v tomto roce v třebíčském divadle Pasáž odhalena bronzová busta a ve foyer tohoto divadla byl vystaven kostým ze hry Sluha dvou pánů, kterou Miroslav Donutil hrál v Národním divadle. Busta byla financována místními společnostmi a přáteli Miroslava Donutila.

Kromě herectví se Miroslav Donutil uplatňuje také v rozhlase, v roce 1997 získal cenu Prix Bohemia Radio na festivalu v Poděbradech. Profil jeho osobnosti doplňuje také práce pro dabing, jeho hlasem k divákům promlouvali například Kevin Costner nebo Gérard Depardieu. Můžeme jej slyšet také jako průvodce cestopisného pořadu NA CESTĚ, který uvádí Česká televize. Široká popularita Miroslava Donutila se promítla do hlasování v divácké anketě Týtý, v níž v letech 1996 a 1997 dvakrát zvítězil jako nejoblíbenější herec.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio