Mirošov na Rokycansku má novou školu. Před lety ji zničila dřevomorka, rok se rekonstruovala

29. srpen 2013

Žáci v Mirošově na Rokycansku přijdou v pondělí do kompletně opravené a modernizované základní školy. Budovu před lety napadla zákeřná dřevomorka a výuka pak musela celý minulý rok probíhat na různých místech ve městě. Radnice mezitím sehnala peníze a nechala školu od základů až po střechu opravit. Dnes si opravenou budovu poprvé prohlédli učitelé včetně bývalých, rodiče a žáci.

„Tady v suterénu jsou šatny pro žáky prvního i druhého stupně. V minulosti tady byla nalezena dřevomorka a právě od suterénu šla vlhkost zdmi do horního patra a až do podkroví, kde dřevomorka napadla krov,“ začíná prohlídku školy ředitel Rostislav Judl.

„Když jdeme ze suterénu nahoru, tak tady máme nově vymalovanou a zrekonstruovanou školní jídelnu. Můžeme pokračovat do přízemí, kde byly stejně jako v celé budově vyměněny stropy, okna, komplet topení, veškeré rozvody, voda, elektřina, takže dnes máme nové prostorné třídy. Jsou bez jakýchkoli škodlivin, dřevomorka je vymýcena,“ popisuje ředitel.

„Město uvolnilo dalších 800 tisíc korun na nové vybavení. Nové povrchy, lina, takže škola je opravdu téměř celá nová. Rozvedli jsme do všech tříd internet. Na chodbě máme počítač pro rodiče, kde si mohou prohlédnout elektronickou žákovskou knížku svých dětí. Máme nový rozhlas, nové zvonění,“ říká ředitel.

V podkroví, kde ještě loni byla půda a dřevomorka, je dnes speciální učebna výpočetní techniky, kanceláře a tři nové učebny.

Miluše Petrová je třídní učitelkou 4. třídy: „Třída je pro 26 žáků a bude celá naplněná.“

Opravená škola v Mirošově na Rokycansku, počítačová učebna

Marie Prymlová učila ve škole do roku 1992: „Je to úplně nádherné, ve srovnání s tím, jak to vypadalo, když jsem já učila, úplně mi oči přecházejí.“

Rekonstrukce stála něco málo přes 35 milionů s DPH. „Finance jsme měli ze tří zdrojů. 10 milionů korun bylo z rozpočtu ministerstva financí, 8 milionů korun je úvěr a 17 milionů je z peněz, které město našetřilo a z rozpočtů let 2012 a 2013,“ říká starosta Mirošova Vlastimil Sýkora, zvolený za nezávislé.

Školu si přišli prohlédnout i žáci. Do 9. třídy v pondělí nastoupí Jaroslav Komorous: „Tělocvična je nová, chodby, sprchy, fakt pěkné. Hodně se mi líbí barvy tříd, každé patro má jinou barvu. Těším se do školy, dá se to tak říct. Těším se na kamarády.“

Do opravené školy v Mirošově letos nastoupí zhruba 180 žáků. Nejsou to všichni. Pro prvňáky jsou připravené útulné třídy v bývalé školní budově.

Opravená škola v Mirošově na Rokycansku, sborovna
autor: lum
Spustit audio