Míst, kde můžete v Plzni zadarmo zaparkovat, ubývá! Nově musíte za své auto zaplatit u bazénu na Slovanech

17. leden 2018

Parkování u bazénu v Plzni na Slovanech už není zadarmo. Zaplatit musí všichni, kteří chtějí tohle parkovací místo použít. Návštěvníci bazénu ale dostanou parkovné zpátky. To se nelíbí místním lidem ani zastupitelům.

Proti zpoplatnění parkování byli zásadně proti zastupitelé městské části Slovany. Podle místostarosty ÚMO 2 Jana Fluxy, není hlavním problémem to, že se musí platit, ale spíš to, že placení přišlo v nevhodnou dobu. Řidiči ze Slovan totiž nemají kde parkovat.

Podle studie, kterou si město nechalo v minulém roce zpracovat, přijíždí z jihu do centra a tedy přes Slovany přes 2 000 aut denně. Ty jsou tak jednou z nejvytíženějších částí Plzně. Vedení města by mělo podle Jana Fluxy řešit parkování na Slovanech komplexně. Tedy vybudovat parkovací domy nebo odstavná parkoviště v dosahu hromadné dopravy, například na Světovaru. Jenže tahle jednání trvají už přibližně rok a zatím k žádnému výraznému posunu nedošlo. Zastupitelé MO Slovany tak plánují během jara vytvořit dopravní koncepci.

Podle primátora Martina Zrzaveckého jsou argumenty zastupitelů MO Slovany neopodstatněné, protože parkoviště u bazénu je vyhrazeno jeho návštěvníkům. Město tak vyslyšelo přání provozovatele, kterým je Slávie VŠ Plzeň. V úvahu prý připadala varianta, že by večer a v noci bylo parkování zdarma, jenže pak by mohl vzniknout problém ráno, pokud by některá auta na parkovišti zůstala. Zpoplatnění parkování u bazénu není krok k řešení potíží s parkováním na Slovanech, ale má zajistit parkovací místa pro návštěvníky bazénu, kteří nechtějí nebo nemůžou využít hromadnou dopravu.

Řidiči parkující na Slovanech budou muset pár let vydržet

Na parkovacím domě pro Slovany už se podle primátora Martina Zrzaveckého začalo pomalu pracovat. Řešit ho však bude pravděpodobně až příští zastupitelstvo. „ S tím také musí počítat obyvatelé lokality počínaje Lobezskou ulicí, konče Slovanskou a ohraničeno Částkovou ulicí. Pakliže tam bude parkovací dům, potom na základě doporučení úřadů, tak aby mohl být funkční, dojde k vytvoření placeného stání,“ řekl primátor Zrzavecký.

Parkování se bude řešit také v Plzni na Borech, kde by měl vzniknout velký parkovací dům. Městská část Bory i plzeňská radnice mají vyhrazené potřebné peníze. V současnosti se řeší administrativní záležitosti. V novém domě by se teoreticky mohlo parkovat za dva roky. Až pak se začnou řešit Slovany, následně parkování v Plzni na Lochotíně.

autoři: jnm , jik
Spustit audio