Mladí pěvci se setkávají v Karlových Varech

Karlovy Vary žijí zpěvem. Od minulého pátku se zde konají už po desáté mistrovské pěvecké kurzy a 23. března začíná soutěž Karlovarský skřivánek - celostátní soutěž určená pro talentované dětí ve věku od šesti do patnácti let. Do letošního finále soutěže je přihlášeno celkem 103 dětí z celé České republiky.

Mistrovské pěvecké kurzy v Karlových Varech vstoupily už do desátého ročníku. V jejich rámci vyučoval nadějné mladé pěvce také známý tenorista Peter Dvorský. Z dalších zvučných jmen vyučuje až do čtvrtka pěvecké adepty také Magdalena Blahušiaková nebo Jiří Kotouč. Pěvecké kurzy jsou určeny starším žákům konzervatoří nebo také studentům hudebních akademií, kteří už mají pěveckou techniku zvládnutou, ale chtějí se dozvědět něco bližšího o interpretaci skladeb. V Karlových Varech především o možnosti, jak zpívat písně Antonína Dvořáka. Kurzů se účastní nejen zpěváci a zpěvačky z České republiky, ale také Německa, Spojených států amerických nebo Japonska.

Pěvecká  soutěž

Karlovarský skřivánek je zase celostátní soutěží pro děti a mládež, která se v Karlových Varech pořádá již od roku 1996 a vytváří příležitosti pro talentované žáky. Zároveň vyhledává mladé talenty a podporuje zájem o hudební výchovu a samozřejmě především zpěv. Porotu karlovarského Skřivánka tvoří známí pěvci i pedagogové. Například René Tuček, Milan Stříteský nebo Eva Svobodová.

autor: Dana Rampáčková
Spustit audio