Mladí výzkumníci z Plzně uspěli v mezinárodní soutěži s metodou na odhalování rakoviny

14. říjen 2015

Tým mladých výzkumníků z centra NTIS – Nové technologie pro informační společnost, které funguje při Západočeské univerzitě v Plzni, zabodoval v mezinárodní soutěži v americkém Bostonu. Mezi více než 2700 soutěžícími získali mladí vědci osm zlatých medailí, čímž předstihli i věhlasné univerzity jako Oxford, Stamford či Cambridge. Uznání sklidila metoda, která by měla přispět k odhalení rakoviny už v počáteční fázi.

Jednadvacetiletá Anna Sosnová studuje na Fakultě aplikovaných věd v Plzni třetím rokem a v oceněném týmu patří k nejmladším. Na starost měla konzultace s lékaři a práci v laboratoři.

„Každý tady byl třeba od devíti do čtyř do odpoledne, někdy i do večera,“ přiblížila. „Každá ta procedura trvá hodinu nebo i dvě a je tedy potřeba počkat, aby se mohlo pokračovat zase další procedurou,“ doplnila.

Společně s ní se na projektu podílelo dalších sedm studentů z Fakulty aplikovaných věd a Univerzity Karlovy.

„Bohužel neúspěšných pokusů je hodně, protože je to pořád biologie a jsou to živé organismy, takže není jistota, že se skutečně všechno povede tak, jak má, i když se postupuje podle správného postupu. Ale všechno se nám naštěstí na závěr povedlo,“ dodala Anna.

Metoda, se kterou tým uspěl, by měla odhalit rakovinu už v počáteční fázi.


Kromě ceny za nominaci do finále a za druhé místo v hlavní soutěži putují do Plzně také ceny za nejlepší model, software a aplikaci v oboru medicíny. Týmu vedenému Danielem Georgievem z NTISu patří rovněž medaile za nominace na cenu za nejlepší prezentaci, wiki a technický design. Do finálového klání se probojoval společně s meziuniverzitním týmem výzkumníků z USA a týmem z univerzity v Heidelbergu. Za sebou nechal prestižní světové univerzity, jako je Oxford (5 medailí), Stanford (4 medaile) nebo Cambridge (4 medaile).
Zdroj: ZČU

„My jsme přeprogramovali pekařské kvasinky k tomu, aby na povrchu potenciálních nádorových buněk mezi sebou komunikovaly a rozhodly se, jestli ta daná buňka je nádorová a jestli pochází například z plic nebo z konečníku,“ přiblížil šéf projektu Daniel Georgiev.

„Podle toho, jaké mají ty rakovinotvorné buňky na sobě znaky, lze vyčíst, jestli v tom pacientovi už probíhá metastáze, nebo jestli je pravděpodobná,“ doplnil.

Studenti chtějí začít metodu testovat na krevních vzorcích od pacientů a založit firmy, která ji bude rozvíjet. Pokračovat v práci chce taky Anna Sosnová.

„Určitě chci dál být součástí tohohle týmu, chtěla bych tady dokončit studium a určitě bych se tomu chtěla dál věnovat jako my všichni,“ uzavřela.

autor: mkl
Spustit audio