Mladí z různých koutů světa se učí dojit v Horažďovicích

27. září 2019 15:35

Potravinová soběstačnost a lokální zemědělství v praxi. To je téma, kterému se věnuje skupina mladých lidí ze šesti zemí v horažďovickém envicentru Proud.

Co předchází tomu, než se zakousnu do upečeného chleba, jak z jablka vznikne mošt a co se musí udělat pro to, abych z mléka vyrobil máslo? Tak přesně těmto otázkám se teď mimo jiné věnuje skupinka mladých lidí v horažďovickém envicentru Proud. Přijeli sem na výměnný pobyt z několika různých zemí v rámci evropského programu Erasmus. Díky projektu, určenému pro lidi od 18 do 30 let, si mladí lidé vyzkoušeli třeba moštovat jablka, mlít mouku nebo podojit.

Krávu vidí poprvé

„Program je určen pro mladé lidi z velkých, měst aby jim přiblížil zemědělství a jak se potraviny vyrábění, někteří vidí třeba krávu poprvé,“ řekla vedoucí projektu Elsa. Krávu si mohou zájemci dokonce podojit, tedy ne živou krávu, ale trenažér, vyrobený podle zdejších kraviček Jitky a Bětky.

Jak roztopit oheň akorát

Sultán z Kyrgyzstánu si zkoušel poprvé umlít pšenici na mouku, díky tomu prý ocení více práci lidí, kteří se této činnosti věnují. „Dnešní den se mi líbí, vyzkoušel jsem si činnosti, které znám jen z televize,“ přiznal Jose. Jako první také ochutnal čerstvě upečený chléb a moc mu chutnal.

„Péct chleba na ohni je zábava, je to takové nevyzpytatelné, musíte si přitopit tak akorát, asi jako v troubě na trojku,“ přiblížila lektorka Zuzana Drápková Trojanová. Na trojku jsou podle ní asi dvě polínka, ale ne moc velká.

Účastníci, kterých je 31, jsou například z Bulharska, Rumunska, Španělska a samozřejmě z České republiky. „Společně se snažíme objevit rozdíly a společné jmenovatele výroby potravin, lokálního zemědělství a spotřeby jídla,“ vysvětlila vedoucí projektu.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio