Mnoho lidí se kvůli vánočním dárkům zadluží. Při podpisu úvěru by měli být opatrní

4. prosinec 2013

Vánoce by měly být svátky klidu a pohody. Tradiční duch se ale postupně z vánočních svátků vytrácí a nahrazuje ho shon a boj o dárky. Hektické adventní období představuje žně nejen pro obchodníky, ale i pro úvěrové společnosti. Mnohé domácnosti totiž řeší nedostatek financí půjčkami.

Před neuváženými úvěry varuje plzeňská pobočka společnosti Člověk v tísni a upozorňuje na některé problémy spojené se zadlužením.

„Teď máme případ klientky, která si půjčila částku 50 tisíc korun, za což si daná společnost naúčtovala sto tisíc korun. Už to je obrovská zátěž navíc,“ upozorňuje na jeden z mnoha případů zadlužení Michala Baslová, dluhová poradkyně společnosti Člověk v tísni v Plzni.

Paní, o kterou se v tomto případě jedná, kvůli zdravotním problémům přišla o práci a aktuálně je dlouhodobě nezaměstnaná. Navíc je to matka samoživitelka.

„Samozřejmě se tím pádem dostala do problémů se splácením a byla jí naúčtována obrovská sankce. Protože je smlouva krytá rozhodčí doložkou, byl veškerý nárok společnosti uznán a paní teď musí vracet necelých dvě stě tisíc korun za půjčku 50 tisíc, která byla na začátku,“ doplňuje Baslová.

Právě před rozhodčí doložkou v úvěrových smlouvách společnost Člověk v tísni varuje. Jde o ujednání, ve kterém se dlužník a věřitel domluví na tom, že případné budoucí spory bude řešit rozhodce, nikoli soud.

„Díky této doložce se klient vlastně automaticky vzdává nároku na soudní proces, kde by bylo postupováno v souladu s právem. Jde to naopak k rozhodci, který se zastane společnosti, protože je motivován odměnou,“ varuje Dalibor Hapl z plzeňské pobočky Člověk v tísni.

Hapl důrazně doporučuje nepodepisovat úvěrovou smlouvu, která rozhodčí doložku obsahuje. Zadlužených lidí, kteří nezvládají splácet své závazky, v Plzeňském kraji neustále přibývá.

„Obrací se na nás čím dál větší počet klientů, kteří se dostali do problémů s dluhy. Už jsou to třeba i starší smlouvy, které nezvládají platit,“ potvrzuje Michala Baslová.

Nenechte se podělat, nechte si poradit

Podle Dalibora Hapla plzeňský Člověk v tísni proto uspořádal kampaň s provokativním názvem Nenechte se podělat, nechte si poradit. Po celém Plzeňském kraji roznášeli letáky a pořádali následné debaty pro občany a odborné semináře pro sociální pracovníky.

„Varujeme právě před rozhodčí doložkou nebo nebezpečími spojenými s oddlužením. Na tento institut jsou navázány subjekty, které pak lidi dále zadlužují. Snažíme se také upozornit na to, že člověk má právo k exekuci,“ vysvětluje Hapl.

Člověk v tísni - logo

Pokud už se někdo do dluhů dostane a nezvládá půjčky splácet, je podle Michaly Baslové potřeba začít situaci řešit včas.

„Málokdo je dneska chopen smlouvám porozumět tak, jak jsou napsané. Určitě bych se šla poradit, abych zjistila, co mi skutečně hrozí, když nebudu schopná splácet. Když se na to člověk zaměří včas, je možné se připravit, začít se společností komunikovat a nějak to řešit,“ radí Baslová.

Největší problémy podle odborníků hrozí těm lidem, kteří chtějí sobě a svým blízkým o Vánocích dopřát, ale už nějakou půjčku mají. Málokdo totiž zvládá splácet více závazků naráz. Proto by měl každý dobře zvážit, jestli je opravdu nutné si peníze právě na vánoční dárky půjčovat.

autoři: čer , Iva Menšíková
Spustit audio