Moštárnám začíná sezona, jablek je letos dost

10. září 2022 22:08, aktualizováno

Ovocnáři a sadaři na Plzeňsku jsou většinou s letošní úrodou jablek spokojeni. Když mají přebytky, nechají z nich třeba v moštárně v Plzni na Roudné vylisovat sladký mošt.

Mošt z jablek a hroznového vína nebo z jablek a pomerančů. I takové kombinace lidé žádají v plzeňské moštárně na Roudné, která už letos zahájila provoz. Ovoce se moštuje na hydraulickém lisu. Činností, které musí obsluha lisu zvládnout, je nadmíru a je proto potřeba dobrá synchronizace.

Nejvíc času zabere umývání strojů

Po moštování stráví pracovníci asi hodinu a půl umýváním a dezinfekcí strojů. Odpad z ovoce si odvážejí myslivci, kteří jím krmí zvěř, nebo zemědělci, kteří ho zaorávají do polí. Někdo si k jablkům na mošt přidává také hrušky nebo pomeranče. „Nebráníme se ničemu. Někdo si přiveze víno. Ideální je, když se smíchá s jablky, protože to víno je většinou šťavnatější,“ vysvětlil provozovatel moštárny v Plzni na Roudné Martin Vidršperk.

Moštovat začali i zahrádkáři v Plzni na Letné, v Klatovech a v sobotu se k nim přidají také zahrádkáři v Domažlicích. Domažlická moštárna bude v provozu každou sobotu do 19. listopadu vždy od 8 do 10 hodin.

Letošní jablka jsou na moštování jako dělaná

„Letošní úroda jablek byla hodně závislá na počasí. Faktem je, že suché počasí tomu moc nepřispělo, ale dá se říct, že v současné době je úroda nadprůměrná,“ sdělil František Humpál, předseda Územního sdružení Českého zahrádkářského svazu region Plzeň. Jablka jsou letos šťavnatá a jsou vhodná i na moštování.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio