Moštárny na západě Čech jedou naplno

3. říjen 2015

Podzimní sklizeň ovoce je v plném proudu, na kvalitě jablek se ale podepsalo suché léto - plody jsou menší a nemají moc šťávy. Kvalitě moštu to prý ale nevadí.

Moštárny mají v těchto dnech co dělat. Bez poctivého moštu z vlastních výpěstků si totiž mnozí zahrádkáři neumějí podzim ani představit. Podobné je to i v moštárně v Klatovech, provozuje ji Základní organizace českého zahrádkářského svazu Klatovy 1 střed. Loni tam zpracovali přes 40 tun jablek, dosavadní rekord je 45 tun. Zájem o moštování každoročně stoupá, letos během jedné soboty vymoštují přes tunu jablek. Už teď je ale jisté, že letošní výsledná hmotnost zpracovaných jablek bude určitě menší než v předchozích letech. Jablka jsou totiž menší a mají méně šťávy. Tvrdí to alespoň jejich pěstitelé. Moštu je tedy méně, ale díky větší cukernatosti jablek má zase lepší chuť.

  • Podzimní sklizeň ovoce je v plném proudu, na kvalitě jablek se ale podepsalo suché léto - plody jsou menší a nemají moc šťávy. Kvalitě moštu to prý ale
    nevadí
    " style="">
    Podzimní sklizeň ovoce je v plném proudu, na kvalitě jablek se ale podepsalo suché léto - plody jsou menší a nemají moc šťávy. Kvalitě moštu to prý ale
    nevadí
    " style="">
    Podzimní sklizeň ovoce je v plném proudu, na kvalitě jablek se ale podepsalo suché léto - plody jsou menší a nemají moc šťávy. Kvalitě moštu to prý ale
    nevadí
0:00
/
0:00

„Báli jsme se, že jablka nejsou, protože byl hodně suchý rok. Jablíčka mají také míň šťávy, ale jsou sladší," řekla členka klatovského svazu zahrádkářů a pracovnice místní moštárny Olga Kalčíková.

Výtěžnost jablek je zhruba 40 - 50 procent a aby se z nich stal lahodný mošt, musí projít důmyslnou prcedurou. Provoz moštárny zajišťují vždy minimálně tři lidé. Ovoce se nejdřív musí zvážit a pokud je to třeba, tak se i pere v obrovské myčce, aby bylo čisté.

„Tady potom to následuje dále do drtiče přes pás. Drtička to rozdrtí a jde to už na přípravu pro lis. Vylisovaný mošt pak odtéká do hlavní jímky a z ní potom rovnou do připravených konví a na ně už čeká zákazník se svými nádobami," popsal postup moštování člen klatovského svazu zahrádkářů a pracovník místní moštárny Jan Dolanský.

Všechno je přitom záležitostí několika minut a výsledkem je čerstvý mošt a vylisovaná jablečná drť. Tu si mohou zákazníci také odnést, pokud chtějí. Jinak ji zahrádkáři z moštárny přenechávají myslivcům pro lesní zvěř.

Moštárna v Klatovech bude fungovat podle potřeby lidí, ale určitě ještě minimálně čtyři soboty. I letos se navíc mohou lidé těšit na oblíbené Vánoční moštování. Celodenní akci pořádají zahrádkáři společně s myslivci a letos se bude konat 19. prosince.

autoři: Směna ČRo Plzeň , en