Motorovým člunům na Hracholuské přehradě odzvonilo

9. březen 2006

Jen turistický parník a plachetnice budou moci brázdit hladinu Hracholuské přehrady na řece Mži nedaleko Stříbra. Ministerstvo dopravy totiž 1. března schválilo platnost vyhlášky, která určitě potěší 1 500 obyvatel a rekreantů protestujících proti rychlým motorovým člunům. Pod peticí, kterou sepsali bylo 1 500 podpisů.

Výjimku má pouze oddíl vodního lyžování, který používá motorové čluny. Má však vymezenou dráhu i určitý provozní řád. Rekreační parník bude jezdit dál jako dosud.

Zákaz se snažili prosadit rekreanti už několik let. Vadil jim zejména hluk, možnost znečištění vody i menší bezpečnost lidí, kteří se koupali nebo pluli na loďkách. Usilovali o to, aby se Hracholusky dostaly na seznam vodních děl, pro která platí zákaz používání motorových člunů a vodních skútrů. Hracholusky jsou nyní společně s Máchovým jezerem a Brněnskou přehradou nově zapsány v seznamu.

Logo

Dodržování vyhlášky bude kontrolovat obvodní oddělení v Městě Touškově. To však nemá statut říční policie, nemá ani motorový člun či vodní skútr. Přesto se policisté domnívají, že situaci zvládnou. Pokuty budou udělovat jako za dopravní přestupek.

autor: Jiří Blažek
Spustit audio