Moving Station /Hemžící se zastávka vstoupila do šesté sezony

Už šestou sezónu zahájil projekt Moving Station /Hemžící se zastávka v prostorách opuštěného nádraží Plzeň-Jižní předměstí zvaného Jižák. Nádraží poskytuje prostor nejrůznějším projevům alternativní kultury a také mladým a nezavedeným umělcům všech žánrů. V současné době zabraly všechny nádražní prostory necelé dvě desítky posluchačů 4. ročníku katedry výtvarné kultury pedagogické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Studenti výstavu nazvali Pajdotrops a označili ji jako bilanční - tedy každý, podle svého výběru, představí to nejlepší, co zatím vytvořil.

Na stěně se klikatí had s hrozivým výrazem, o kus dál jde husí kůže z tváře s podivnýma očima. A zanedlouho narazíme na Ježíše Krista: tematicky je výstava skutečně velmi rozmanitá. A protože jde o samostatnou výstavní akci studentů, nelze za projektem hledat jméno některého z pedagogů katedry. Nicméně učitelé se určitě přijdou podívat, protože katedra žákům vyjádřila symbolickou podporu. Studenti jsou spokojeni, že je prostor nádraží ničím neomezuje - na druhé straně - divočinu nečekejte. Na výstavě jsou zastoupeny klasické žánry - nejvíce obrazy a grafiky a skleněné nebo dřevěné objekty a také šperky.

Plzeň-Jižní předměstí -zastávka

Nádraží Plzeň-Jižní předměstí je neoficiální prostor, který spravuje nezisková organizace, zaměřená na alternativní kulturní a sociální projekty - Centrum Johan, která právě nemá peníze na zabezpečení kustodů. Studenti se proto ode dneška, kdy je výstava přístupna veřejnosti, až do soboty - včetně - budou v této funkci střídat, takže nádraží bude denně otevřené od 10 do 18. hodin.

moderní obraz

Výstava samozřejmě není jedinou dubnovou akcí na nádraží Plzeň-Jižní předměstí . Dnes se tu koná například takzvaná Slam exhibice, na které vystoupí vítězové celostátních klání ve slam poetry a předvedou své živé básnické umění, vznikající přímo na místě - jedná se o vítěze za poslední tři roky a nebude mezi nimi chybět Plzeňan, student pražské FAMU Bohdan Bláhovec. V době od 24. - 28. 4. bude divadelní festival alternativních žánrů nazvaný Velká inventura, s tím, že ještě 26. dubna zahraje na Jižáku kapela Hm... - založil ji bývalý kytarista Tatabojs Marek Doubrava. A hned 2. května bude hostovat na Jižáku básník a spisovatel Jáchym Topol a 10. fyzický básník a frontman kapely Ty syčáci, muzikant, který má v Plzni početné publikum: Petr Váša.

autor: Petra Kosová
Spustit audio