Mrazivé počasí komplikuje práci také popelářům

9. únor 2012

Už zhruba dva týdny nám znepříjemňují život silné mrazy, které místy doprovází i sněžení. I když většina pracujících může den trávit ve vytopených kancelářích, je řada profesí, které takové štěstí nemají. Jsou to například popeláři. Tuny odpadků totiž musí někdo odvážet pořád, nehledě na to, jestli mrzne nebo sněží.

Osmačtyřicetiletý Ivan Žigmund pracuje pro jednu z firem, které zajišťují svoz odpadu v Plzni a okolních obcích. Popelářem je už čtrnáct let. Každý den vstává ve 4 hodiny ráno. Jak říká, současné počasí, kdy mrzne, sněží a na vozovkách je náledí, je pro popeláře nejhorší. Odpovědnost má také za vozidlo, které není nejlevnější a při silných mrazech na silnicích nezabírá ani posypová sůl.

Společně s tříčlennou posádkou kuka vozu, tedy s řidičem a dvěma závozníky, se vydávám do Radčic. Silnice jsou pokryté čerstvým sněhem a i sebemenší kopec může být pro třináctitunové popelářské auto problém. Během jednoho dne musí posádka vozidla vysypat 800 až 900 nádob s odpadem.

Popelář Ivan Žigmund

Podle Ivana Žigmunda by lidé v těchto dnech měli mít pro popeláře více pochopení. Ne vždy se totiž kvůli počasí k odpadovým nádobám dostanou v dohodnutý termín.

autor: lum
Spustit audio