Mrazy i sucho se podepsaly na úrodě jablek

22. srpen 2019 14:35

Jabloně v sadu v Břasích na Rokycnsaku běžně mají i 300 plodů, letos se počítají na desítky kusů. Můžou za to letošní i jarní mrzy.

Na jaře mrazy, v létě sucho a v posledních dnech déšť. Právě proměnlivé počasí výrazně ovlivnilo letošní úrodu ovoce. Pěstitelé jablek na západě Čech ji proto očekávají výrazně nižší než vloni.

Podle Ovocnářské unie České republiky je letos jednou z nejvíce poškozených oblastí jarními mrazy právě severozápad Čech

„Nahoře je pár pěkných jablek, dole jsou křivá,“ popsal sadař Richard Schwarz. Na jabloni je odhadem asi 20 plodů, podle sadaře by to mělo být kolem 300. Podle něj se spojilo více faktorů dohromady. „Po loňské velké úrodě měly stromy méně nasazeno, bylo tam málo pupenů, takže jsme čekali slabší úrodu, tu nám ještě zdecimoval jarní mráz,“ pokračoval.

Mlžení pomůže, ale je finančně náročné

Kvůli mrazům jsou jablka v korunách stromů až asi od metrové výšky. Existují sice různé prostředky, jak stromům v mrazech pomoci, jenže vše má své mínus. „Jsou různé mlžiče, ohřívače, to nějakým způsobem funguje, když víte, že přijde mráz jedenkrát za jaro, dá se s tím pracovat,“ řekl sadař. Letos mrzlo v nejhorším období asi desetkrát a to se pak taková opatření finančně nevyplatí.

Zhruba třetinovou úrodu jablek oproti běžným letům očekávají letos někteří sadaři v Plzeňském kraji

„Zápasili jsme také se suchem a horkem,“ uvedl Schwarz. Závlahy jsou dnes základem pěstitelství, ale nenahradí déšť. „To je na sadu poznat, když je normální počasí a ne, že jen hrneme vodu ke kořenům,“ dodal.

Nedávné deště trochu pomohou

Nedávné deště ocení hlavně zimní odrůdy. „My jsme za srážky rádi, pršelo normálně, nespadlo příliš mnoho vody najednou,“ řekl sadař. Stejně ale očekává podprůměrnou úrodu. „Jsou asi 60 procentní ztráty. Záleží na odrůdě, některé jsou na 100 procentech, ale některé ani nemá cenu česat,“ shrnul. Malospotřebitelé podle něj slabou úrodu nezaznamenají, sadaři ale nebudou mít co nabídnout velkoodběratelům.

Podle Ovocnářské unie České republiky je letos jednou z nejvíce poškozených oblastí jarními mrazy právě severozápad Čech. 

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio