Mumie Gryspeků stále čekají na návrat do krypty kralovického kostela

Podmínky v kralovické kryptě se po rekonstrukci změnily, kvůli přílišné vlhkosti musela být mumifikovaná těla členů rodu Gryspeků přemístěna. Návratu zpět by se mumie mohly dočkat už letos, velkou nadějí je nový speciální větrací systém.

Mumie rodu Gryspeků by se letos mohly vrátit zpět. Svůj domov musely změnit v roce 2012 kvůli vlhkosti z nově opravených zdí a dočasně pobývají na sousední faře. Jsou to nejstarší dochované mumie v Česku a pro jejich návrat dělá vše kralovický Spolek Gryspek. Do krypty nechal nainstalovat důmyslný přetlakový větrací systém.

Rekonstrukce změnila vnitřní klima hrobky

Spolek získal v roce 2012 na opravu hrobky dotaci a začal pracovat na výměně zdevastované omítky. Bylo ji třeba odstranit a po vyschnutí zdiva nanést omítku novou. Situaci ale zkomplikovaly podmínky přidělení dotace.


Více informací o aktivitě Spolku Gryspek pro obnovu kostela sv. Petra a Pavla v Kralovicích a o kralovických mumiích najdete zde.

„Všechny dotační programy jsou šíleně nepřizpůsobivé potřebám příjemce dotace, my jsme nemohli otálet a čekat, až nám zdivo vyschne. Takže se to omítlo na zdivo ve stavu, v jakém bylo, a vidíte, že i tady zhruba do metru osmdesáti, kde je nová omítka, je vidět, že pořád to tam nějakým způsobem pracuje," postěžoval si Tomáš Soukup.

Spolek Gryspek poté začal spolupracovat s brněnskou firmou, která se zaměřuje právě na přetlakové větrání. Ta v hrobce nainstalovala technologii, kterou zároveň přizpůsobila historickému větracímu systému. To je úzká chodba, která vede z krypty pod zemí a její druhý konec je až čtyřicet metrů od kostela. Spolek Gryspek na ni přišel při rekonstrukci. Jeden motor je umístěn v kontrolní šachtě větrací chodby. Všechno hlídá řídící jednotka a čidla. Cílem je, aby relativní vlhkost byla maximálně mezi 65 a 75 procenty.

Inteligentní systém se přizpůsobuje výkyvům vlhkosti

„Řídící jednotka je vlastně chytrý počítač, který vyhodnocuje vlhkost. Vevnitř je interní čidlo a ve větrací chodbě je externí čidlo. Jakmile vzduch, který jde zvenku, vykazuje horší parametry, než jsou parametry v hrobce, tak v tom okamžiku se motor odstaví. Zastaví se větrání a stojí a čeká až vzduch venku je zase lepší," vysvětlil princip větracího systému předseda Soukup.

Přetlaková ventilace

Ovšem zásadní podíl na tom všem má počasí. A na tom také bude záležet, jestli se podaří podmínky v kryptě zlepšit tak, aby se mumie mohly vrátit do začátku nové turistické sezóny. Ta startuje už 1. května.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio