Muzeum generála Pattona se rozrůstá o další exponáty

11. květen 2006

O šestinu na zhruba 1200 exponátů se za rok fungování rozrostlo muzeum generála Pattona v Plzni, jediné muzeum v České republice věnované působení americké armády za druhé světové války. Nejcennějšími novinkami jsou kufříkový dvouvařič pro zdravotnická zařízení a vzorník umělých zubů pro amerického stomatologa. Expozice se dále zvětšila o zdravotnické potřeby a hlavně o dokumenty, časopisy a knihy.

Američan Charles Noble, syn velitele 16. obrněné brigády, která osvobodila Plzeň, daroval muzeu tři dobové výtisky časopisu Life, na jejichž titulních stranách je fotografie velitele třetí armády George Pattona. Na internetových burzách přesahují ceny výtisků 5000 korun za kus.

Během letošních Slavností svobody darovali pamětníci muzeu desítky dobových fotografií z rodinných alb. Muzeum většinou exponáty kupuje. Největší raritou je 11 figurín v originálních dobových uniformách včetně výzbroje - od helmy po ponožky.

Logo

Expozice, která zachycuje hlavně život Pattonovy armády na konci války, obsahuje unikátní soubor slavných amerických ručních zbraní, který dlouhodobě zapůjčil Vojenský historický ústav v Praze. Audiovizuální část památníku ukazuje osvobozování jihozápadních Čech od Aše přes Cheb, boje na Šumavě i osvobozovací akce od Domažlic přes Plzeň po Písek.

Asi třetina expozice muzea se zabývá obdobím česko-amerických vztahů za éry komunistického režimu v Československu. Připomíná také hospodářskou pomoc USA v roce 1945 a rychlou obnovu infrastruktury poničené Plzně.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio