Muzeum v Malé Moravě představuje historii i přírodu a lesnictví Králického Sněžníku

21. červen 2018
Česko – země neznámá

Malá Morava v Olomouckém kraji se nachází přímo na úbočí rozsochy Králického Sněžníku. Je to obec s velkou zemědělskou a lesnickou tradicí, které měly tady v horách nejedno specifikum. Není se tedy co divit, že se zdejší muzeum, umístěné v bývalé škole, věnuje nejen historii obce, ale také lesnictví, zemědělství a přírodě pod horami.

Krajina pod horami je zde obydlena od 14. století, kdy se objevují v písemných pramenech první osady, které dnes do svazku obce patří. Kromě samotné Malé Moravy to jsou ještě Vojtíškov, Vysoká, Podlesí, Křivá Voda, Vlaské, Vysoký Potok, Zlatý Potok a Sklené. Obce se do svazku současné samosprávy přidávaly postupně a díky tomu je dnes Malá Morava vesnicí s jedním z největších katastrů v Olomouckém kraji.

Na rozdíl od nedaleké Dolní Moravy, která zvolila intenzivní rozvoj masové turistiky, je Malá Morava a její obce stále klidnou vesnicí horského charakteru, kam lidé jezdí za odpočinkem a turistikou. A také za poznáním, což jim umožňuje zdejší muzeum, o které se postarali nadšenci z obce.

Nejen muzeum ale i prohlídka obce a okolí stojí za to

Když před patnácti lety skončil provoz zdejší školy, řešila obec co s budovou. Původně plánovaná přestavba na byty se jevila příliš jako nákladná a tak bylo rozhodnuto, že se v ní vybuduje malé muzeum.

Vznikla expozice rozdělená do několika částí. První je věnována historii obce a také zemědělství. To má ve zdejší oblasti velkou tradici a dodnes zde působí zemědělské podniky. V bývalé tělocvičně školy tak jsou vidět zemědělské stroje ale i vybavení domácností a mnoho fotografií. Pozoruhodnou částí expozice je nalezený základní kámen zdejšího kostela, který byl po léta považován za ztracený, až byl objeven v jednom z místních stavení.

Další část muzea je věnována živé i neživé přírodě podhůří Králického Sněžníku. Kromě vycpaných zvířat se zde hlavně děti seznámí se zvyklostmi zvěře, s jejími stopami a dalšími zajímavostmi zdejší přírody.

Na tuto expozici navazuje výstava věnovaná lesnictví. To v minulosti rovněž patřilo k významným zdrojům obživy místních obyvatel. Kromě strojů a nástrojů a historických pomůcek zde mohou návštěvníci spatřit autentickou kancelář fořta, ve které nechybí ani kanape určené k odpočinku. Další část je pak věnovaná včelařství. Dodnes totiž patří med ze zdejších horských luk k nejlepším v okolí.

Třetí část expozice je zaměřená na školu. Zejména dnešní čtyřicátníci rádi ukazují svým dětem, jak vypadala třída v jejich dětství a na co jsou některé z pomůcek, které zde zůstaly, jakoby děti měly do školy přijít znovu třeba zítra.

Třída v bývalé škole vypadá, jakoby se děti měly za chvíli vrátit

Kromě stálých expozic se zdejší muzeum občas blýskne i nějakou výstavou obrazů či fotografií, která souvisí s okolím obce, zejména se zdejší nádhernou přírodou.

Muzeum v Malé Moravě je otevřeno v letních měsících po předchozím objednání nebo po telefonické domluvě na čísle uvedeném na dveřích budovy. Kromě muzejních exponátů stojí za to prohlédnout si i obec s kostelem, prastarou farou a stády červenostrakatého skotu na sytě zelených pastvinách kolem.

autor: Jiří Kobza
Spustit audio